Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наповнення місцевих бюджетів – на колегії обласної адміністрації

, опубліковано 23 лютого 2022 о 16:54

Сьогодні відбулося засідання колегії Тернопільської обласної державної адміністрації. Одним із основних питань був стан наповнення місцевих бюджетів краю у 2021 році. Про це присутнім на заході доповів начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Очільник обласної податкової проінформував, що завдяки взаємодії та спільним заходам ГУ ДПС в області, інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у 2021 році забезпечено виконання із надходжень до бюджетів усіх рівнів. Воно становить 105%. Порівняно з 2020 роком надходження до зведеного бюджету збільшились на 22,7%.

«У 2021 році до місцевих бюджетів Тернопільської області надійшло 5,8 млрд грн податків і зборів, що на 1,5 млрд грн, або 22% більше, ніж за 2020 рік. Податок на доходи фізичних осіб займає майже 70% у надходженнях до місцевих бюджетів та майже 90% – у доходах обласного бюджету. Тому подальше збільшення дохідної частини місцевих бюджетів значно залежить від повноти освоєння наявної та потенційної частин бази оподаткування із даного платежу. Резерви додаткових надходжень податку, насамперед, пов’язані зі збільшенням офіційно працевлаштованого населення та підвищенням середньої зарплати, легалізацією її реального рівня», – пояснив Михайло Яцина.

Також очільник податкового відомства краю розповів про ситуацію із погашенням податкового боргу. Так, упродовж 2021 року надходження в рахунок погашення податкового боргу до зведеного бюджету склали 50,7 млн грн, у тому числі до державного бюджету – 23,3 млн грн та до місцевих бюджетів – 27,4 млн гривень.

Наприкінці доповіді Михайло Яцина наголосив, що в сучасних умовах для територіальних громад важливим є визначення єдиних методичних підходів до організації моніторингу ефективності діяльності органів місцевого самоврядування й оцінки динаміки показників, що характеризують рівень соціально-економічного розвитку територій. Необхідно налагоджувати належну взаємодію з підрозділами Головного управління ДПС у Тернопільській області щодо залучення наявних резервів додаткових надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів у поточному році.