Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запровадження РРО/ПРРО: для кого обов’язкове, а для кого – ні

, опубліковано 18 січня 2022 о 14:20

Платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, з січня 2022 року зобов’язані застосувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій. Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника управління – начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Валецький.

Він також наголосив, що спрощенці першої групи можуть працювати без застосування РРО/ПРРО. Це ж стосується і суб’єктів господарювання другої-четвертої груп єдиного податку, яким відповідно до постанови КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

«Цією постановою встановлено, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО), якщо річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних зарплат (у 2022 році – 1,09 млн грн), в одному й тому ж торговельному об’єкті не реалізовуються підакцизні товари; не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет; місцевими органами влади не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад», – деталізував Роман Валецький.

Він також роз’яснив, що для платників єдиного податку першої групи обов’язок вести облік товарних запасів не запроваджується.