Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси податку на нерухомість обговорили під час прямого ефіру

, опубліковано 13 січня 2022 о 16:53

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, йшлося в ефірі чергового випуску телепередачі «Сьогодні. Головне» на телеканалі «Суспільне. Тернопіль». На запитання ведучої відповідав заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Брудко.

Він нагадав, що податком на нерухомість оподатковується площа, що знаходиться у власності фізичної особи та перевищує 60 кв. м  ­­­­­­­–  для квартири і 120 кв. м  –  для приватного будинку, для різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів.

«Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5% за 1 кв. метр. Оскільки у 2022 році податок нараховується за звітний 2021 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2021, яка складала 6 000 гривень. Тож, до прикладу, у Тернополі, де ставка податку – 1%, за кожен «зайвий» квадратний метр потрібно буде сплатити 60 грн», ­– пояснив Володимир Брудко.

Він також додав, що надходження зі сплати податку на нерухомість спрямовуються до місцевих бюджетів, тож фактично залишаються у громадах і йдуть на їх благоустрій.

Повний випуск телепередачі про податок на нерухомість можна переглянути тут