Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оперативно – про зміни податкового законодавства

, опубліковано 30 грудня 2021 о 11:51

Днями начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під час Інтернет-конференції поспілкувався онлайн про податкові новації-2022.

Чи оподатковується тисяча гривень, яку дають вакцинованим?

Михайло ЯЦИНА: Допомога, яка виплачується в рамках Програми «єПідтримка», не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Оскільки виплата допомоги здійснюється в рамках бюджетної програми «єПідтримка», а також за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, то сума такої допомоги не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Кодексу і військовим збором згідно з підпунктом 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ «Прикінцеві положення» Кодексу.

Як себе захистити при купівлі товарів в інтернет-магазинах?

Михайло ЯЦИНА: Дуже часто на адресу ДПС надходять скарги громадян щодо порушень порядку проведення розрахунків при продажу технічно складних побутових товарів.

Тому ДПС заклика громадян вимагати від продавців фіскальні чеки та уникати оплати на карткові рахунки фізосіб. При продажу товарів покупці погоджуються на переказ коштів зі свого карткового рахунку на картковий рахунок фізичної особи, а не на рахунок фізичної особи – підприємця. Здебільшого продавці, які використовують таку схему продажу, не зареєстровані суб'єктами господарювання у встановленому порядку.

При цьому покупець не отримує фіскальний чек, втрачає гарантію на товар та й взагалі ризикує не отримати його. Водночас таке явище негативно впливає на стан наповнення державного бюджету.

Тож варто уникати пропозицій продавців щодо оплати товарів на карткові рахунки фізичних осіб та вимагати від продавців фіскальні чеки при купівлі товарів. Фіскальний чек – це запорука отримання якісного, безпечного та сертифікованого товару, виконання продавцем гарантійних зобов’язань, а також сплати усіх належних податків до державної скарбниці.

Як підприємцю дізнатися, який касовий апарат краще – звичайний РРО чи ПРРО?

Михайло ЯЦИНА: ДПС активно роз’яснює усі зміни щодо застосування РРО/ПРРО.

У першому та четвертому кварталі 2021 року забезпечено адресне інформування фізичних осіб-підприємців, окремо платників єдиного податку І групи, про право не застосовувати РРО/ПРРО з 01.01.2022 року, та платників єдиного податку ІІ - ІV групи про виникнення з 01.01.2021 року у них такого обов’язку у випадку здійснення розрахункових операцій.

У зв’язку з набранням 26.11.2021 чинності наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» розроблено та розміщено на вебпорталі ДПС та субсайтах ГУ ДПС інтерактивну інструкцію щодо ведення такого обліку платниками податків.

Крім того, в центрах обслуговування платників Головних управлінь ДПС та на субсайті Головного управління ДПС у Тернопільській області офіційного вебпорталу ДПС України у мережі Інтернет розміщено актуальну інформацію щодо посадових осіб ДПС, уповноважених на надання консультацій з питань застосування РРО/ПРРО. Тож можна проконсультуватися  за телефоном.

Також можна ознайомитися:

з інформаційними матеріалами стосовно ФОП, на яких з 01.01.2022 розповсюджується обовʼязок застосовувати РРО/ПРРО, – https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/542404.html;

з інформаційними матеріалами стосовно ФОП, на яких з 26.11.2021 розповсюджується обов’язок ведення обліку товарних запасів, – https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/537086.html;

з покроковою відеоінструкцієюя щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, відеороликом – https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8300.html.

Скільки у новому році доведеться сплачувати єдиного податку?

Михайло ЯЦИНА: Зміна розміру мінімальної заробітної плати до 6500 гривень з 1 грудня цього року призведе до зростання суми єдиного податку уже з січня 2022 року і для І групи спрощенців становитиме 248 гривень 10 копійок,  а для ІІ групи – 1300 гривень. Однак внаслідок збільшення розміру мінімальної зарплати зросте й ліміт доходу для ФОП, зокрема: 

- для ФОП 1 групи  - 167 МЗП, тобто 1 085 500 грн;

- для ФОП 2 групи  - 834 МЗП, тобто 5 421 000  грн;

- для ФОП 3 групи  - 1167 МЗП, тобто 7 585 500 грн.

До 31 грудня треба подати заяву, якщо на другій групі єдиного податку. Це всіх стосується? Будуть примусово переводити на третю групу?

Михайло ЯЦИНА: Зміни стосуються лише ФОП – платників єдиного податку другої групи з зареєстрованим видом діяльності КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку».

Адже з 01.01.2022 набирає чинності Закон  України від 30.11.2021 № 1914-ХІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який зокрема змінює умови застосування спрощеної системи оподаткування (обрання групи платника єдиного податку) фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність у сфері послуг з надання доступу до мережі Інтернет провайдерських телекомунікацій послуг.

З урахуванням змін, внесених Законом № 1914 до Податкового кодексу України, ФОП, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

До внесення Законом № 1914 до Кодексу змін ФОП, які надавали послуги з надання доступу до мережі Інтернет,  мали право реєструватися платниками єдиного податку другої групи.

З 01.01.2022 ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють, зокрема,  послуги з надання доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерські послуги (КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку») мають право здійснювати  свою діяльність виключно на  третій групі  платника єдиного податку з урахуванням вимог, визначених п.п. 8 п.п. 291.5 п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

ФОП – платники єдиного податку другої групи, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, мають можливість подати до 31.12.2021 (включно) до відповідного контролюючого органу заяви про обрання спрощеної системи оподаткування в частині:

зміни ставки та групи платника єдиного податку (обрати третю групу платника єдиного податку) та/або

внесення змін до реєстру платників єдиного податку щодо виключення виду господарської діяльності з надання послуги доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерських послуг КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку») (можливість залишитись на другій групі платника єдиного податку за умови виключення виду діяльності з надання послуг з надання доступу до мережі Інтернет) та/або

відмови з 01.01.2022 від спрощеної системи оподаткування.

У разі неподання таких заяв реєстрація платником єдиного податку може бути анульована за рішенням контролюючого органу.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»