Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як повернути частину сплачених коштів за навчання

, опубліковано 14 грудня 2021 о 11:48

Є громадяни, котрі мають право скористатись певними преференціями від держави. Мається на увазі отримання платниками податкової знижки.

Поговоримо детальніше про таке право із начальником відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області  Василем Карпою.

Для надання якого виду податкової знижки найчастіше звертаються громадяни області?

З року в рік серед лідерів є надання податкової знижки у зв’язку з понесеними витратами за навчання у вітчизняних закладах освіти. На сьогодні ми маємо уже майже 4300 таких декларацій, за наслідками розгляду яких громадянам повернуто майже 13 мільйонів гривень податку.

Яку суму загалом отримають платники області, які звернулись для отримання податкової знижки за різними напрямами понесених витрат?

На початок грудня до підрозділів ДПС у Тернопільській області було подано близько 5300 декларацій для отримання податкової знижки за різними напрямами  понесених витрат. Як я уже говорив, більше як 80 відсотків – це декларації з понесеними витратами за навчання, 976 декларацій, а це трохи більше 18 відсотків, подали громадяни, які понесли витрати на сплату страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя, 26 громадян задекларували відсотки за іпотечними кредитами.

Загалом усім даним громадянам нараховано до повернення 15,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

 

Чи має право на податкову знижку підприємець по своїх доходах, який навчається у платному вузі, але ще є найманою особою на фірмі?

Має право, але виключно по доходах, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати. По підприємницьких доходах надання податкової знижки Податковим кодексом не передбачено.

Чи можна отримати податкову знижку особа, яка закінчила медичний вуз, має ступінь магістра та зараз виконує програму підготовки в інтернатурі і за це сплачує грошові кошти?

Тут потрібно звернутись до Закону України «Про вищу освіту», яким визначено, що до інших осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, належить, зокрема, лікар чи провізор-інтерн.

А згідно з Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти, медичних факультетів університетів, інтернатура є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників таких вищих закладів освіти  незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) – спеціаліста певного фаху.

Таким чином, інтернатура є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному закладі освіти.

Відтак суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, в інтернатурі, можуть приймати у розрахунок податкової знижки.

На таке право можуть розраховувати і аспіранти?

Так. Платник податку, який навчається в аспірантурі, є здобувачем вищої освіти. Це також передбачено Законом України  «Про вищу освіту» і, відповідно, такий платник має право на податкову знижку.

 

Часто батьки запитують, чи мають вони право на податкову знижку, якщо студент навчається паралельно ще й на військовій кафедрі вузу?

Варто сказати, що військова освіта – це спеціалізована освіта, яка передбачає  оволодіння військовою спеціалізацією та здобувається одночасно з середньою, професійно-технічною чи вищою освітою.

Однією з складових структури вищої освіти є кафедра військової підготовки, яка проводить підготовку курсантів (слухачів, студентів) для подальшої служби у військових формуваннях.

Враховуючи це, платник податку, який навчається на військовій кафедрі навчального закладу, є здобувачем професійної військової освіти, тому має право на податкову знижку на суму витрат за навчання на військовій кафедрі.

– Чи можуть вони скористатись правом на податкову знижку і зменшити свій оподатковуваний дохід на витрати, понесені на лікування різних захворювань, в тому числі і коронавірусної інфекції, подавши декларацію?

На жаль, поки що ні. Адже Податковим кодексом встановлено, що включення таких витрат до податкової знижки можливе тільки після набрання чинності закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на сьогодні закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, платникам не надається.

Чи актуальним є на сьогодні отримати податкову знижку у випадку переобладнання транспортного засобу на інший вид палива? Які документи, крім декларації, потрібно надати?

Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання  такого транспортного засобу. Це квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів чи послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів чи робіт, акт технічної експертизи або сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

У цьому році лише 9 платників звернулись до нас, щоб скористатися знижкою.

Який граничний термін подання декларації для отримання податкової знижки цього року?

Для тих, хто бажає скористатись правом, наданим Податковим кодексом для отримання податкової знижки, граничний термін подання декларації до 31 грудня включно. І варто мати на увазі, що на наступний рік податкова знижка не переноситься.