Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

РРО: актуальне інтерв’ю

, опубліковано 07 грудня 2021 о 15:26

Незабаром значна кількість підприємців, які не користувалися касовими апаратами (реєстраторами розрахункових операцій), змушені будуть це робити.

Тим, хто досі не встановив, залишається менше місяця, щоб вибрати РРО, зареєструвати та навчитися правильно ним користуватися.

Кому треба обов’язково застосовувати РРО, які існують програмні рішення для підприємців, чим вони відрізняються та про інші практичні питання розповів начальник відділу обліку платників, об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, реєстрації за окремими видами податків, ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, розгляду звернень державних органів, електронних сервісів та електронного документообігу, організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Тернопільській області Андрій Петришин.

– Кому треба обов’язково застосовувати РРО?

З 1 січня 2022 року запрацюють правила про обов'язкове використання касових апаратів малим бізнесом.

З нового року всі фізособи – підприємці другої-четвертої груп спрощеної системи оподаткування при здійсненні будь-яких розрахункових операцій повинні використовувати касовий апарат.

Однак це стосується не всіх. Той, хто не здійснює розрахункових операцій, буде працювати, як раніше.

Тобто бізнес, який отримує гроші від кінцевих покупців у формі готівки, жетонів, талонів або розрахунків з використанням банківських карток та інших платіжних систем, здійснює розрахункові операції.

 

– Які види РРО можна обрати підприємцю?

Правове поле дозволяє використовувати два види РРО: класичні та програмні.

Класичні існують, якщо не помиляюся ще з 1990-х років. Це пристрої чи програмно-технічні комплекси, схожі на банківські термінали або невеликі принтери. Незважаючи на розміри та складність роботи, їх єдине завдання – видавати клієнтам фіскальні чеки.

Програмні – це програма, встановлена на смартфон, планшет, комп'ютер або ноутбук, за допомогою якої виконується та ж функція, що і за допомогою класичного РРО. Використання програмних РРО стало можливим з 1 серпня 2020 року, після набрання чинності відповідних змін до законодавства.

– Для реєстрації ПРРО які треба зробити кроки?

Насамперед зареєструвати точку продажів в Електронному кабінеті. У розділі «Введення звітності» обрати групу звітів F13, створити і надіслати форму F1312003.

Обрати безкоштовний ПРРО від ДПС або платний – від комерційних фірм.

Завантажити файл ПРРО і встановити його на планшет, смартфон чи комп'ютер, які будуть виконувати роль каси в точці продажу.

Зареєструвати ПРРО (створити віртуальну касу) через заповнення в ЕКПП форми №1-ПРРО (F1304102 в розділі «Введення звітності», обрати групу звітів F13 («Запити»). Важливо в пункті №5 обрати «Здійснюється», аби ПРРО не переставав надсилати дані до податкової при зникненні інтернету.

В іншому випадку ПРРО не працюватиме в режимі офлайн.

У відповідь на надіслану форму №1-ПРРО надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО (віртуальну касу).

Особа, яка працюватиме на касі, повинна мати власний ЕЦП фізособи, отримати який можна, наприклад, через Центр сертифікації ключів ДПС або навіть через «Приват24».

Далі потрібно через ЕКПП зареєструвати касира в податковій. Для цього у розділі «Введення звітності», група звітів F13 («Запити»), потрібно знайти форму F1391802, ввести прізвище, ім'я та по батькові касира, його ІПН та його ідентифікатор ключа, який можна дізнатися в реєстратора ЕЦП.

І вже після цього слід ввести в ПРРО товари.

– Чи скасовується реєстрація РРО при переході на ПРРО?

Реєстрація реєстратора розрахункових операцій діє до дати скасування реєстрації РРО, що відбувається у випадках, коли, зокрема, суб’єкт господарювання у зв’язку із застосовуванням програмного РРО вирішив відмовитись від застосування РРО, строк служби якого не закінчився.

Законодавчо не передбачено обмежень на використання поряд з РРО також і ПРРО. Суб’єкт господарювання може самостійно обрати для використання РРО або ПРРО. Якщо суб’єкт господарювання приймає рішення замість РРО використовувати ПРРО, то при переході на ПРРО скасовується реєстрація РРО.

– Які функції старшого касира при використанні програмного РРО?

На даний час на програмному реєстраторі розрахункових операцій дозволяється здійснювати вхід та працювати тільки тим касирам, яких суб’єкт господарювання зазначив у Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира.

При відкритті зміни на ПРРО одним касиром інший касир не може здійснити вхід на такий ПРРО. Функція старшого касира полягає у тому, щоб при не закритті зміни касиром та/або неможливістю виконати закриття зміни на такому ПРРО, зайти у вже відкриту зміну іншим касиром та здійснити її закриття.

 

– Звільнено касира, ми повідомляємо про це ДПС?

Так, при звільненні касира суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за ідентифікатором форми J/F1391802 з типом підпису «припинення роботи» для такого касира.

 

– Часто трапляється, що під час відкриття зміни, надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці». Скеруйте подальші дії.

Кожного разу при виконанні входу касиром на програмному реєстраторі розрахункових операцій відбувається перевірка всіх доступних господарських одиниць та ПРРО для такого касира за його ідентифікатором ключа, інформацію про який суб’єктом господарювання було подано до контролюючого органу в Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за ідентифікатором форми J/F139801. При цьому необхідно вказувати ідентифікатор ключа суб’єкта з сертифікату, який використовується для підпису, а не шифрування.

Під час відкриття робочої зміни повідомлення «Відсутні господарські одиниці» може надходити, якщо:

-                      ідентифікатор ключа суб’єкта взято з сертифікату, який використовується для шифрування;

-                     в Повідомленні J/F1391801 вказано значення, що не відповідає ідентифікатору ключа суб’єкта з сертифікату;

-                     суб’єктом господарювання подано Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №2-ПРРО (яким блокується ПРРО до моменту подання Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №1-ПРРО з позначкою «відновлення роботи»);

-                      суб’єкт господарювання подав Повідомлення J/F1391801 з типом підпису «припинення роботи» для такого касира.

Якщо на зареєстрованому ПРРО під час відкриття робочої зміни надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці», то для роботи з ПРРО суб’єкту господарювання необхідно перевірити правильність подання даних про касира та ПРРО.

 

– Чи можливо на сьогодні провести тестування ПРРО?

Тестування програмного РРО можна здійснити, використовуючи виключно тестових платників та їх ключі, перелік яких наданий у відповідному розділі банеру, що розміщений на вебпорталі Державної податкової служби за посиланням: Головна>БАНЕР>Програмні РРО>Перелік тестових платників.

 

– Зацікавте наш бізнес, розкажіть про переваги застосування програмних РРО.

Перевагами застосування програмних РРО є:

-                     вільний вибір суб'єктом господарювання класичного або програмного РРО;

-                     відсутність посередників, зокрема Центрів сервісного обслуговування;

-                     відсутність експертизи для комерційних програмних РРО;

-                     пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему
Windows, Аndroid;

-                     онлайн-реєстрація програмного РРО у контролюючому органі;

-                     виключно електронний документообіг з контролюючими органами;

-                     безкоштовність програмного рішення ДПС

-                     оновлюються онлайн, тоді як звичайні потрібно постійно оновлювати, стояти в черзі;

-                     у зв’язку з системою автоматизації бізнесу допоможуть з моніторингом продажу, управлінням системою лояльності, взаємодією з клієнтами. Вони дозволяють перевірити залишки продукції на складі.

– Куди звертатися при виникненні технічних чи інших проблем із застосуванням програмного РРО?

При виникненні технічних, методологічних запитань необхідно звертатись за телефоном «гарячої лінії» ДПС України 0 800 501 007, або до Головного управління ДПС в області за номером телефону (0352) 43-46-42.