Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підсумкове засідання Громадської ради відбулося в ГУ ДПС у Тернопільській області

, опубліковано 26 листопада 2021 о 15:40

Результати роботи податкової служби Тернопільщини за десять місяців цього року, основні податкові новації та актуальні питання податкового законодавства розглядалися на фінальному засіданні Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Тернопільській області. Свою роботу Громадська рада теперішнього складу завершує у зв’язку із закінченням терміну повноважень Громадської ради. Тож формування нової громадської ради на наступні два роки стало ще однією важливою темою засідання.

На засіданні був присутній начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина, який зазначив, що впродовж 10 місяців поточного року платники податків області сплатили до бюджетів усіх рівнів 8,2 млрд грн податкових платежів, що на 27 відсотків більше, ніж торік. Приріст до січня-жовтня 2020 року склав 1,7 млрд гривень. При цьому, як зауважив посадовець, податкова служба у зв’язку з реорганізацією залишила в минулому методи тиску на платника з метою наповнення бюджету, а сконцентрувалась лише на аналітичній роботі, тобто на ризикових операціях та платниках. Тож збільшення надходжень до бюджету здебільшого зумовлено високою активністю представників бізнесу регіону, а також високою соціальною активністю самих платників податків.

Також очільник податкового відомства області нагадав присутнім про податкову амністію.

«Легалізувати свої статки в рамках податкової амністії мають право підприємці, які у минулому занижували розмір податкових зобов’язань, ухилялися від сплати ЄСВ або ж бізнесмени, які взагалі працювали без державної реєстрації, громадяни, яким частково або повністю виплачували заробітну плату "в конвертах" чи отримували інші доходи без сплати податків. Також податковою амністією можуть скористатись заробітчани, які працювали за кордоном нелегально або не сплачували там податки. Тим же, хто офіційно працював за кордоном, подавати одноразову декларацію не потрібно – їхні статки держава має визнавати легальними відповідно до міждержавних податкових угод», – зазначив Михайло Яцина.

Начальник Головного управління ДПС в області також нагадав про обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій підприємцями спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2022 року.

«Не торкнеться ця новації тих, хто перебуває на першій групі єдиного податку. Інші ж суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно», – додав Михайло Яцина.

На завершення свого виступу керівник податкової служби області зауважив, що теперішній  склад Громадської ради досить ефективний, адже напрацьовано ряд пропозицій з удосконалення діючого податкового законодавства, переглянуто акценти в роботі служби.