Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування – унікальна можливість і твоя соціальна відповідальність

, опубліковано 26 листопада 2021 о 09:23

Днями начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під час Інтернет-конференції поспілкувався онлайн про одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів та сплати збору до бюджету.

Питання податкової амністії не втрачає своєї актуальності, адже в Україні з 1 вересня  розпочалась  кампанія одноразового добровільного декларування, яка триватиме протягом року. Як правило, громадян цікавлять питання: хто може скористатись податковою амністією, які активи можна задекларувати, скільки треба сплатити податків та, взагалі, для чого це потрібно.

Всю доступну інформацію громадяни можуть отримати, зокрема, у тематичному банері, розміщеному на головній сторінці вебпорталу ДПС України, сторінках в соцмережах податкової служби, соціальній рекламі, Центрах обслуговування платників, а також дізнатись, переглянувши відеоролики на субсайті чи YouTube-каналі ГУ ДПС у Тернопільській.

Громадянин в період з 2015 до 2017 року перебував на державній службі, а потім почав займатись підприємництвом. Чи може він скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Михайло ЯЦИНА: Згідно з п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ декларантами не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Отож, якщо фізична особа у період з 01 січня 2005 року перебувала на державній службі та подавала декларацію відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, то така особа не може скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

А якщо у період з 2005 року до 2009 року громадянин був депутатом районної ради?

Михайло ЯЦИНА: Фізичні особи, які були депутатами, для прикладу, місцевих рад у 2005-2009 роках та при цьому не займали посад в органах місцевого самоврядування, не одержували заробітну плату за рахунок державних коштів або за рахунок місцевого бюджету, а також не подавали або не мали подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Чи потрібно подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію за об’єкти  нерухомого майна, які були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення? Вартість спадку більше 400 тис. гривень.

Михайло ЯЦИНА: Якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок чи подарунок від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

Я в свій час займався бізнесом і в мене є кошти на валютному депозитному рахунку в банку, уже 5 років. Чи необхідно подавати одноразову, добровільну декларацію і ще щось сплачувати?

Михайло ЯЦИНА: Якщо фізична особа володіє коштами, які розміщені на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі кошти шляхом подання Декларації та сплатити збір з одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації з типом «Звітна»?

Михайло ЯЦИНА: Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу – до 1 листопада 2023 року; третього платежу – до 1 листопада 2024 року, при виборі декларантом альтернативної ставки збору.

При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації у розділі XII декларації (або протягом 30 календарних днів або трьома рівними частинами).

Цікавить питання. Чи має право фізична особа задекларувати нерухоме майно, право власності на яке набуто нею у жовтні 2021 року, за рахунок коштів з яких не були сплачені податки?

Михайло ЯЦИНА: Одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають виключно належні фізичній особі активи, які були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року. Тобто об’єкти рухомого або нерухомого майно, які набуті фізичною особою після 1 січня 2021 року, не підлягають декларуванню.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»