Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На порядку денному – заборгованість з єдиного внеску

, опубліковано 22 листопада 2021 о 15:59

На початок листопада 2021 року заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску склала 104,5 млн гривень. Про це повідомив начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Манастирський під час зустрічі з представниками Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Загальна кількість боржників – 5284 особи, при чому 4646 приватних підприємців винні 73 млн гривень.

Упродовж січня-жовтня 2021 року податківці сформували та направили боржникам 7971 вимогу про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ на суму 188,2 мільйона гривень. За вказаний період вже надійшло в рахунок погашення заборгованості 23,3 млн грн, у тому числі й через заходи стягнення органами державної виконавчої служби 5,9 млн гривень.

Учасники зібрання акцентували, що своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати.

До того ж згідно із законодавством за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платників передбачено застосування фінансових санкцій. Термін давності щодо стягнення сум недоїмки з єдиного соціального внеску, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Податківці нагадали, що відповідно до законодавства платнику, у якого виникла заборгованість, надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки). На погашення вказаних у вимозі сум платник має десять календарних днів. У разі непогашення узгодженої заборгованості з єдиного внеску, податкові органи надсилають у порядку, встановленому законом, до органів державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату боргу (недоїмки).

Вони також повідомили, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно приватного підприємця. Саме на це боржникам – приватним підприємцям варто звернути особливу увагу.

Учасники зустрічі акцентували, що відповідно до чинного законодавства єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Зобов’язання зі сплати єдиного соціального внеску виконуються у першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань із виплати заробітної плати.