Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового законодавства

, опубліковано 18 жовтня 2021 о 14:35

Аби бути в курсі податкових новацій, Головне управління ДПС у Тернопільській області закликає платників податків користуватися субсайтом територіальних органів ДПС у Тернопільській області та офіційною сторінкою в соціальній мережі Facebook. Ви можете там знайти актуальну аналітику та гарячі новини на податкову тематику, а також бути в курсі всіх нововведень.

Детальні роз’яснення з «перших уст» можна отримати взявши участь у тематичних «гарячих лініях», які відбуваються у податковому відомстві краю.

Отож, хто не упустив нагоду та взяв участь у сеансі «гарячої лінії» де заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук поспілкувався із додзвонювачами. Надаємо найбільш актуальні питання та відповіді на них увазі читачів.

Питання: Як цьогоріч застосовують підприємці реєстратори розрахункових операцій?

Петро Якимчук: З 1 січня 2021 року реєстратори розрахункових операцій чи програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Вкотре нагадаю, що не застосовують РРО та/або ПРРО фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи.

Питання: Як в Електронному кабінеті створити декларацію підприємця-спрощенця за три квартали?

Петро Якимчук: При створенні Декларації в режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (F0103405/F0103307) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

Зауважу, що Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця в електронній формі подається:

- за ідентифікатором форми F0103405 (у якого податковий (звітний) період рік);

- за ідентифікатором форми F0103307 (у якого податковий (звітний) період квартал).

Питання: До держреєстратора подано заяву на припинення підприємця –спрощенця, як подати останню звітність?

Петро Якимчук: Ті підприємці, стосовно яких у держреєстратора внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) востаннє за податковий (звітний) квартал, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.

У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».

Остання Декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

При цьому фізичні особи, разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Питання: Які ставки податку з податкової амністії на закордонне майно?

Петро Якимчук: 9 відс. – щодо об’єктів декларування, які знаходяться (зареєстровані) за кордоном, крім тих, які оподатковуються за ставкою 2,5 відс. (3 відс. – як альтернатива із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно);

- 11,5 відс. – платник податків може обрати як альтернативу зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Водночас тимчасово з 01 вересня 2021 року по 01 березня 2022 року:

7 відс. – щодо об’єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) за кордоном, крім тих, які оподатковуються за ставкою 2,5 відс. (3 відс. – як альтернатива зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно);

9,5 відс. – платник податків може обрати як альтернативу зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Питання: Мене цікавить декларування за результатами якого можна скористатися податковою знижкою за навчання. Що саме потрібно надати для отримання частини витрат?

Петро Якимчук: Для отримання податкової знижки за підсумками 2020 року необхідно до 31 грудня 2021 року подати у податкову за місцем своєї реєстрації пакет документів, до якого входять:

  • копія паспорта та довідка про присвоєння ідентифікаційного податкового номера;
  • довідка про зарплату за рік;
  • копія документів, що підтверджують витрати для включення до податкової знижки (копію договору/договорів та документи про оплату (квитанції, чеки, платіжні доручення, прибуткові касові ордери тощо). У цих документах обов'язково повинно бути вказана вартість і строк виконання робіт, надання послуг або дата продажу товарів;
  • документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї;
  • податкова декларація про майновий стан і доходи, де зазначається сума нарахованої зарплати за рік, вид понесених витрат, їх розмір і розрахована сума податку на доходи фізичних осіб до повернення;
  • заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

Якщо декларація вже подана, але в ній враховано не всі витрати, що дають право на податкову знижку, то документи можна подати ще раз до 31 грудня включно.

Пам'ятайте: якщо до кінця поточного року подати декларацію не встигли, то податкову знижку на витрати, зроблені у 2020 році, вже отримати не вдасться – на наступні роки вона не переноситься.