Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У податковій Тернопільщини розповіли все, що треба знати про податкову амністію

, опубліковано 27 серпня 2021 о 11:10

Про те, що таке податкова амністія, кого стосується, які об’єкти декларування та чому нею вигідно скористатися, – йшлося сьогодні під час брифінгу начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайла Яцини. Для того, аби скористатися такою можливістю легалізації доходів, державою визначено рік. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету", податкова амністія стартує з вересня цього року і триватиме до вересня наступного.

Очільник податкової служби краю наголосив, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок декларування фізичною особою належних їй активів, які: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

«Проте добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно, майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям. Тож якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно», – наголосив Михайло Яцина. Він також детально зупинився на ставках збору, термінах їх сплати, об’єктах оподаткування.

Посадовець зазначив, якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантує йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Звісно, що відомості, які містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду не підлягатимуть розголошенню державними органами та їхніми посадовими особами.

«Сьогодні держава дає шанс тим, хто має ризикові активи, вивести їх з тіні, сплативши менші податки та уникнути покарання за їх несплату. Тож одноразове добровільне декларування – можливість, якою варто скористатися, та проявити соціальну відповідальність», – підсумував Михайло Яцина.