Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Податкова амністія: шанс зробити все законно», – Михайло Яцина на Громадській раді

, опубліковано 12 серпня 2021 о 16:58

Чергове засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Тернопільській області було повністю присвячене обговоренню теми одноразового (спеціального) добровільного декларування активів громадян.

Так, з 1 вересня цього року громадяни України матимуть право задекларувати активи, з яких не були сплачені податки, та таким чином легалізувати їх. Ця можливість надана нормами закону про проведення одноразового добровільного декларування.

«Закон про добровільне декларування доходів, так звана податкова амністія, є можливістю взаємно почати відновлювати довіру між бізнесом та податковою службою. Головним очікуванням від реалізації закону є не надходження значних коштів безпосередньо від декларування, а, перш за все, вирішення системної проблеми з легалізації доходів та власності. Тобто можливість для бізнесу вивести свої активи з «тіні» та у подальшому активно здійснювати і залучати інвестиції», – зазначив на заході начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Також керівник обласної податкової наголосив, що одноразове добровільне декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

Детальніше про добровільне декларування активів учасникам громадської ради розповів начальник відділу адміністрування податку на доходи фізосіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління податкового адміністрування фізосіб ГУ ДПС у Тернопільській області Василь Карпа.

Він розповів про те, що може, а що не може бути об’єктом декларування, які активи можна не декларувати, в які терміни необхідно буде сплатити податки, та ставки збору із задекларованих доходів.

Оскільки дана тема нова і дуже актуальна, учасники Громадської ради активно її обговорювали, а також цікавилися окремими нормами та нюансами закону про податкову амністію.