Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рік для одноразового декларування доходів

, опубліковано 09 серпня 2021 о 16:50

Нещодавно прийнятим Законом України від 15.06.2021 №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» надано можливість легалізувати майно і статки, придбані за рахунок тіньових доходів.

Ухвалений закон дозволяє з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів осіб, які ухилялися від сплати податків. Після цього можна буде вільно розпоряджатися майном, уникнувши покарання.

Усе, що потрібно, це подати декларацію та сплатити збір, розмір якого залежить від розміщення активів. Найменша ставка складає 2,5 відсотка – вона стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики. Трохи більше – 5 відсотків доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні. Найвища ставка передбачена для власників активів за кордоном – 9 відсотків.

Крім того, передбачено розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за більш вищими ставками – максимум 11,5 відсотка. На сьогодні це набагато менше від передбачених зараз 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб та 1,5 відсотка військового збору.

Отож, які активи потрібно декларувати, кому доступна податкова амністія, які гарантії надаються суб’єктам декларування на ці та інші питання нещодавно заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами.

Найбільш актуальні питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Якщо є готівка в національній та іноземній валюті, можна скористатися податковою амністією?

Петро Якимчук: Об’єктами декларування не можуть бути кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

Для того, аби скористатися податковою новацією, декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Питання: Держслужбовець може скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням?

Петро Якимчук: Зазначу, що особи, які починаючи з 1 січня 2005 року подавали або мають подавати «антикорупційні» декларації відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Втім, він не обмежує осіб, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади.

Питання: Чи потрібно додавати до декларації документи, що підтверджують вартість об’єктів декларування?

Петро Якимчук: До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, коли місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи є за межами України, чи валютні цінності , розміщенні на рахунках у банках в Україні, та у разі декларування прав грошової вимоги.

При місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Питання: Якщо декларантом буде не сплачено в повному обсязі задекларовану суму, які штрафні санкції очікувати?

Петро Якимчук: При несплаті або сплаті в неповному обсязі суми збору, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений строк одноразова (спеціальна) декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені державні гарантії та звільнення від відповідальності.

Питання: Якщо під час камеральної перевірки встановлено помилку, де невірно визначено суму і за результатами надмірно сплачено особою суму збору з одноразового добровільного декларування. Як повернути зайве?

Петро Якимчук: Якщо під час камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації виявлено арифметичну помилку, що призвела до переплати суми збору, декларант, має право на підставі відповідного повідомлення ДПС, подати уточнюючу відповідно одноразову (спеціальну) добровільну декларацію протягом 20 календарних днів з дня отримання відповідного повідомлення від податкового органу.

Повернення надміру сплаченої суми збору здійснюється у порядку, визначеному статтею 43 Податкового кодексу України. Платник податків має обов’язково подати заяву про таке повернення і зробити це потрібно протягом 1095 днів від дня виникнення помилково надміру сплаченої суми.

Питання: Активи знаходяться на території АР Крим, чи є право на податкову амністію?

Петро Якимчук: Платник податків, який має на території АР Крим чи Донбасі активи, може скористатися одноразовим декларуванням.