Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Навчання з одноразового добровільного декларування провели для працівників районних податкових інспекцій Тернопільщини

, опубліковано 05 серпня 2021 о 16:22

З першого вересня 2021 і до першого вересня 2022 року громадяни України матимуть право задекларувати активи, з яких не були сплачені податки, та таким чином легалізувати їх. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Ця можливість надана нормами закону про проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування.

            Оскільки дана тема нова в тому числі й для працівників податкової служби, відбуваються навчальні вебінари. Нещодавно для працівників Головних управлінь в областях такий семінар провела Державна податкова служба України. Сьогодні ж працівники Головного управління ДПС у Тернопільській області роз’яснювали за допомогою відеозв’язку нюанси одноразового добровільного декларування для працівників районних ДПІ Тернопільщини.

            Із вступним словом до присутніх на вебінарі звернувся заступник начальника ГУ ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук. Він пояснив, що реалізація закону відбуватиметься у рамках виконання двох податкових функцій – сервісної та контролюючої.

«Працівникам територіальних органів ДПС потрібно провести максимально ефективну роз’яснювальну роботу, щоб платники могли скористатися можливостями закону, і не залишалися один на один зі своїми сумнівами чи нерозуміннями», – зазначив Петро Якимчук.

Під час навчання фахівці управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС в області роз’яснили основні норми та положення закону, прийняття декларації, її форму, ставки податку тощо.

Так, декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Декларувати можуть і  фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, і фізичні особи – нерезиденти України, які на момент отримання об'єкта декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.    

Декларація подається безпосередньо платниками виключно в електронній формі засобами Електронного кабінету.