Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Торгівля підакцизними товарами: основні правила

, опубліковано 27 липня 2021 о 09:37

Правила здійснення торгівлі підакцизними товарами, особливості отримання ліцензій бізнесом для правової діяльності, умови, за яких суб’єкти господарювання можуть втратити ліцензію і не тільки – про це наша розмова сьогодні із начальницею відділу ліцензування  торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області Наталією Кунцьо.

Ведучий: Для початку розкажіть, куди потрібно звернутися суб’єкту господарювання, аби подати документи для отримання ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, чи внести зміни до ліцензії або проставити відмітку про внесення плати за ліцензію на наступний рік?

Відповідь: Для отримання ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, внесення змін до ліцензії чи проставлення відмітки про внесення плати за ліцензію на наступний рік, у тому числі, якщо діяльність здійснюється через філію (яка не є юридичною особою), суб’єкт господарювання подає документи до територіальних органів ДПС (ГУ ДПС у областях та м. Києві) за основним місцем реєстрації.

Ведучий: А як діяти платнику, якщо він здійснює діяльність через філію, тобто сам не є юридичною особою?

Відповідь: У разі якщо суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) здійснює оптову торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, через філію (яка не є юридичною особою), інформація про місцезнаходження філії та її ідентифікаційний код зазначаються в додатку до ліцензії. Додаток видається за заявою суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається копія довідки про включення філії до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа, або посадовою особою органу ліцензуванняВедучий: До якого бюджету здійснюється сплата за ліцензії на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі у разі зміни суб’єктом господарювання місцезнаходження (місця проживання), пов’язаного зі зміною адміністративного району?

Відповідь:  У разі зміни місцезнаходження юридичної особи (місця проживання фізичної особи-підприємця), пов’язаного зі зміною адміністративного району, чергова сплата за ліцензію на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним здійснюється до місцевого бюджету за новим місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи-підприємця).

Ведучий: Скільки ліцензій необхідно отримувати суб’єкту підприємництва, якщо він здійснює одночасно оптову торгівлю пальним як з місць оптової торгівлі, так і за їх відсутності?

Відповідь: Якщо суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва), здійснює одночасно оптову торгівлю пальним як за наявності місць оптової торгівлі, так і за їх відсутності, то такий суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) повинен мати ліцензію на кожне місце оптової торгівлі та окрему ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) або місцезнаходженням постійного представництва.

Ведучий: Чи зобов’язаний суб’єкт господарювання розміщувати оригінал ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним в місці торгівлі?

Відповідь: Ні, чинним законодавством не передбачено обов’язку розміщення суб’єктом господарювання оригіналу ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним в місці торгівлі.

Ведучий: Підприємець вирішив займатися торгівлею пальним. Куди йому звернутися для отримання ліцензії?

 Відповідь: Для отримання ліцензій на право оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі пальним чи роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального необхідно звертатися до Головних управлінь ДПС в областях та м. Києві за місцем здійснення торгівлі чи зберігання пального.

Для отримання ліцензії на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним – до Головних управлінь ДПС в областях та м. Києві за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Ведучий: А якщо бізнесмен захоче здійснювати виробництво пального, де отримати мав би ліцензію?

Відповідь: Для отримання ліцензій на право виробництва пального необхідно звертатись до Державної податкової служби України.

Ведучий: Яка передбачена відповідальність за продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів чи пива без наявності дозвільних документів?

Відповідь: Без наявності дозвільних документів, а саме ліцензії передбачено адміністративне стягнення в розмірі 200 відсотків вартості партії товару, але не менше 17000 гривень;

Ведучий: Приватний підприємець, який працює на ІІ чи ІІІ групі єдиного податку, може  здійснювати продаж пива?

Відповідь: Платники єдиного податку фізичні особи - підприємці другої та третьої групи можуть здійснювати роздрібну торгівлю пивом, за умови наявності відповідної ліцензії.

Ведучий: Цікаво, який розмір річної плата за ліцензії на право торгівлі алкоголем та тютюном на території сіл, селищ. Можете сказати?

Відповідь: Звісно. Так, на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

Ведучий: А субєкти підприємництва, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, можуть торгувати рідинами, що використовуються в електронних сигаретах? Чи для цього їм потрібна окрема ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами?

Відповідь: Основні засади державної політики щодо регулювання, зокрема, виробництва, оптової і роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах визначені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Відповідно до  ст. 15 Закону № 481 суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, мають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами.

Ведучий: На яких підставах бізнесмена можуть позбавити ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним?

Відповідь: Ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження. Підставами можуть бути:

- заява суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);

 - рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);

 - несплата чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;

- рішення суду про встановлення факту фальсифікації суб’єктом господарювання (у тому числі іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) алкогольних напоїв або тютюнових виробів, або пального;

 - отримання від уповноважених органів інформації, що документи, копії яких подані разом із заявою на отримання ліцензії, не видавалися/не погоджувалися такими органами;

- встановлення факту подання заявником недостовірних даних у документах, поданих разом із заявою на отримання ліцензії.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

Ведучий: Чи повертають кошти у разі дострокового анулювання ліцензії?

Відповідь: Ні, чинним законодавством не передбачено повернення коштів у разі дострокового анулювання ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.