Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Варто поспішити зі сплатою єдиного внеску

, опубліковано 16 липня 2021 о 15:44

Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п. 1 частини другої ст. 6 Закону №2464).

Згідно зі ст.7 Закону №2464 єдиний внесок нараховується:

- для фізичних осіб – підприємців (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, - на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої  Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

- для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої  Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідно до Закону №2464:

-                     максимальна величина бази нарахування єдиного внеску - максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п'ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок;

-                     мінімальний страховий внесок - сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2021 році становить:

-                     з січня по листопад 2021 року 6000 х 22% =1320 грн;

-                     за грудень 2021 року  6500 х 22% = 1430 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у 2021 році:

-                     з січня по листопад 2021 року –  90000 грн;

-                     у грудні 2021 року – 97500 грн.

Фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Відтак, за:

- II квартал 2021 року граничний термін сплати ЄСВ – 19 липня 2021р. (сума за II квартал 2021р. – 3960 грн),

- III квартал 2021 року граничний термін сплати ЄСВ – 19 жовтня 2021 р. (сума за III квартал 2021р. – 3960 грн),

- IV квартал 2021 року граничний термін сплати ЄСВ – 19 січня 2022 р. (сума за IV квартал 2020р. – 4070 грн).

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»