Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний внесок та дотримання платіжної дисципліни з його сплати

, опубліковано 14 червня 2021 о 09:41

Актуальне інтерв’ю із начальником відділу адміністрування

податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску,

податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну

діяльність управління податкового адміністрування фізичних осіб

 ГУ ДПС у Тернопільській області Василем Карпою

Як уникнути зайвих помилок при нарахуванні та сплаті єдиного внеску, про це йтиметься під час розмови.

– Зараз розпочинається період відпусток, тож актуальним питанням є як нарахувати єдиний внесок найманому працівнику, якому нараховані заробітна плата та відпускні за поточний та майбутні періоди?

Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працівнику, якому розраховуються відпускні за поточний і майбутній періоди, здійснюється за кожен період окремо. При цьому сплата єдиного внеску здійснюється з усієї суми нарахованих відпускних у місяці, в якому були здійснені нарахування.

Так, для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць ( а це - сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та частина відпускних, нарахованих за час перебування працівника у відпустці в поточному місяці) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, та ставки єдиного внеску.

Єдиний внесок на суму другої частини відпускних нараховується на фактично нараховану суму, оскільки ці доходи включаються до бази нарахування єдиного внеску майбутнього періоду.

– Чи треба роботодавцю донараховувати єдиний внесок до розміру мінімальної заробітної плати працівнику, який надав копію довідки про інвалідність не з першого робочого дня місяця?

– Якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.

Роботодавець нараховує єдиний внесок на фактично нарахований дохід:

- до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22 відсотка;

- з дати одержання довідки МСЕК – у розмірі 8,41 відсотка.

– Чи може підприємець при державній реєстрації припинення підприємницької діяльності повернути суму надміру сплаченого внеску?

– Фізична особа – підприємець при державній реєстрації припинення підприємницької діяльності має можливість повернути суму надміру сплаченого єдиного внеску. Це робиться на підставі заяви, яка подається, і що важливо – до дати зняття з обліку такого платника.

– Чи може фізична особа, з метою отримання страхового стажу, сплатити ЄВ за попередні періоди до 1 січня 2004 року, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню?

Фізична особа, яка відповідає вимогам частини першої ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», може прийняти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування шляхом одноразової сплати єдиного внеску за періоди тільки з 1 січня 2004 року.

Тобто сплати єдиного внеску за попередні періоди до 1 січня 2004 року, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, законодавством не передбачено.

– Чи звітують платники єдиного внеску, які не мають найманих працівників, у звітному кварталі?

Якщо платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у звітному кварталі не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, додаток 1  до Податкового розрахунку, а він має назву - «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам», за відповідний квартал до контролюючих органів ними не подається.

– Чи може страхувальник (роботодавець), щодо якого внесений запис до ЄДР про державну реєстрацію припинення без правонаступника, виправити помилки в раніше поданій звітності з єдиного внеску?

Cтрахувальник (роботодавець), щодо якого внесений запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців про державну реєстрацію припинення без правонаступника, може виправити помилки в раніше поданій звітності з єдиного внеску, але, варто зауважити, – лише до дати зняття з обліку.

– Який документ надає особа, яка займається незалежною професійною діяльністю, при наданні послуг за цивільно-правовими договорами іншому суб’єкту господарювання з метою уникнення подвійного нарахування внеску?

З метою уникнення подвійного нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі надання послуг відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинна надати суб’єкту господарювання копію повідомлення про взяття її на облік в контролюючих органах як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, за формою №2-ЄСВ.