Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про касові апарати та декларування доходів розповіли підприємцям ринку «Оріон»

, опубліковано 29 березня 2021 о 10:28

Фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області відвідали ринок «Оріон» з метою проведення просвітницької зустрічі з підприємцями, що торгують на ринку. Основною темою заходу стали особливості застосування касових апаратів, адже мале підприємництво зараз найбільше цікавить дане питання. Поговорили також про програмні реєстратори розрахункових операцій і їх переваги та нагадали порядок декларування доходів громадянами.

Про те, хто з підприємців зобов’язаний використовувати касові апарати, розповів начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Роман Валецький. Він зазначив, що до 1 січня 2022 року спрощенцям 2-4 груп не обов’язково використовувати РРО, але за певних умов.

«Так, касові апарати не обов’язкові для тих підприємців, чий дохід протягом року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року. Але це не стосується тих представників малого бізнесу, що  реалізують технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту; лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я; реалізовують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння. Для таких підприємців використання РРО – обов’язкове», – уточнив Роман Валецький.

Для підприємців першої групи спрощеної системи оподаткування нічого не змінюється, вони можуть обходитись без касових апаратів.

Про програмні РРО і про те, наскільки прості вони у використанні, розповіла присутнім старший державний інспектор управління електронних сервісів Ольга Велика. Вона наголосила, що його можна встановити собі на мобільний телефон, а програмне забезпечення для нього повністю безкоштовне.

А про порядок декларування громадянами неоподаткованих доходів, отриманих минулоріч, розповів заступник начальника відділу адміністрування ПДФО, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність Андрій Руцький. Він наголосив, що триває деклараційна кампанія до 30 квітня включно, а тим, хто хоче отримати податкову знижку, декларацію можна подавати впродовж усього року.

У підприємців, які торгують на ринку «Оріон», було чимало запитань до фахівців податкової, і вони отримали на них вичерпні відповіді. Крім цього лектори роздали тематичні листівки про програмні РРО та податкову знижку. Присутні на ринку підприємці відзначили, що такі зустрічі дуже важливі та пізнавальні, адже можна отримати потрібну інформацію в доступному вигляді з перших уст.