Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протидія нелегальним АЗС сприятиме наповненню бюджетів усіх рівнів

, опубліковано 04 березня 2021 о 12:24

Особливості протидії нелегальним АЗС, детінізація цього виду бізнес-діяльності та у результаті – ефективність наповнення бюджетів обговорили під час урядового селектору під керівництвом Мінрегіону Олексія Чернишова. У заході взяв участь начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Як розповів очільник ГУ ДПС в області, станом на початок цього року фахівці управління контролю за підакцизними товарами провели 36 перевірок суб’єктів господарювання, з питань наявності ліцензії на право виробництва, зберігання, здійснення оптової та роздрібної торгівлі пальним, реєстрації акцизних складів, обладнання та реєстрації в єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників. Вони встановили 55 порушень та застосували 9,6 млн грн штрафних санкцій. Серед найпоширеніших – необладнання та відсутність реєстрації рівнемірів-лічильників та витратомірів-лічильників пального, неподання звітності про залишки пального. Таких було зафіксовано 36 фактів, які вартували порушникам 2,8 млн гривень. Ще 10 випадків встановили податківці, коли торгували пальним уроздріб без ліцензії, а це 1,8 млн грн для порушників. Оптова торгівля-зберігання пального без ліцензії була зафіксована у 5 випадках на суму 3,5 млн гривень

У січні-лютому 2021 року працівники податкової служби області провели 4 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання та роздрібну торгівлю пальним. Відтак встановили 7 порушень і застосували 359 тис. грн фінансових санкцій.

Михайло Яцина наголосив, що акцизний податок є одним із бюджетоформуючих платежів як у державному, так і місцевих бюджетах. Тому до складу робочих груп щодо детінізації бізнесу пального необхідно залучати лідерів територіальних громад. Адже вони найкраще поінформовані про те, що відбувається в населених пунктах тероб’єдань. «До того ж детінізація нелегального підприємництва загалом та «підпільних» АЗС зокрема, це – додаткові джерела наповнення місцевих скарбниць, що дуже важливо для розвитку та покращення інфраструктури територій», – підсумував начальник ГУ ДПС Тернопільщини.