Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тернопільські податківці розповіли аграріям краю про законодавчі новації

, опубліковано 17 лютого 2021 о 15:09

Чергові зміни у законодавстві та новації в справлянні податків із 2021 року стали підставою для участі фахівців Головного управління ДПС у Тернопільській області в семінарі, організованому Департаментом агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації. Захід відбувався в онлайн-режимі. Серед учасників – головні бухгалтери, економісти, відповідальні за виконання функцій сільського господарства, очільники сільськогосподарських підприємств краю, фермерських господарств та обслуговуючи кооперативів.

Про те, як змінилося податкове законодавство з податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, рентних платежів розповідали представники ДПС в області: заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податку на додану вартість Сергій Господарик, начальниця відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій, спрощеної системи оподаткування та аналізу контрольованих операцій Ольга Кондратюк, заступниця начальника управління – начальниця відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку, місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень Оксана Мартинович, а також головні державні ревізори-інспектори управління податкового адміністрування фізичних осіб Віктор Орнатовський, Зоряна Костів, Наталія Ліберна.

Доповідачі детально роз’яснили порядок оподаткування заробітної плати, застосування податкової соціальної пільги, сплати військового збору, дотримання законодавства про оплату праці. «Варто мати на увазі, що мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір плати за просту, некваліфіковану роботу, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт», – наголосили лектори. Відтак, якщо працівник виконує роботу, що вимагає певної кваліфікації, навичок, повинен отримувати зарплату вище, ніж 6000 грн, а це розмір мінімальної зарплати у 2021 році.

Фахівці податкової служби акцентували увагу учасників семінару на особливостях справляння екологічного податку, рентної плати та місцевих податків і зборів, єдиного соціального внеску, деталях сплати податку на додану вартість, застосуванні спрощеної системи оподаткування сільськогосподарськими товаровиробниками тощо. Поза увагою не залишилися й такі актуальні питання, як декларування громадянами неоподаткованих доходів за минулий рік, умови застосування реєстраторів розрахункових операцій та списання штрафу та пені за умови сплати основної суми податкового боргу. Лектори також надали чіткі, вичерпні відповіді на питання слухачів та закликали їх активно користуватися електронними сервісами податкової служби.