Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іноземну пенсію не враховують для несплати єдиного внеску

, опубліковано 17 лютого 2021 о 09:36

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи-підприємці, у тому числі фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону №2464 такі особи звільняються від сплати за себе ЄВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Отже, фізична особа-риємець, у тому числі фізична особа-підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування, звільняється від сплати ЄВ за себе, якщо вона отримує пенсію за віком або за вислугу років, або є особою з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Водночас не звільняється від сплати ЄВ фізична особа-підприємець, яка є пенсіонером за віком або за вислугою років, та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, тому зобов’язана нараховувати і сплачувати ЄВ на загальних підставах.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»