Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопільщині податківці розповідають тергромадам про списання боргів

, опубліковано 10 лютого 2021 о 12:47

Деталі списання та відстрочення податкового боргу для суб’єктів господарювання та громадян обговорили під час робочої зустрічі фахівців податкової служби Тернопільщини з активістами та очільником Великобірківської громади Тернопільського району Любомиром Ковчем.


Як розповів начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС в області Михайло Манастирський, задля підтримки бізнесу в час пандемічних обмежень державою на законодавчому рівні було прийнято ряд преференцій для бізнесу – Закон України від 4 грудня 2020 року №1072-IX. Деякі із них стосувалися також і пересічних громадян. Зокрема, прийняли норму про списання платникам податкового боргу у розмірі, що не перевищував сукупно 3060 гривень станом на 1 листопада 2020 року. «У зв’язку з пандемією не усі громадяни мали змогу оплатити податкові платежі, це в основному місцеві податки. Відтак держава пішла їм назустріч. Тому Законом №1072-IX передбачено списання в автоматичному режимі такої заборгованості», – розповів податківець. Він конкретизував, що 99095 нашим краянам списали 22,6 млн грн податкового боргу. Інформацію про те, чи списаний податковий борг, платник може отримати в Електронному кабінеті, на веб-порталі ДПС, а також у списках таких платників, які розміщені на інформаційних стендах в ОТГ та Центрах обслуговування платників Тернопільщини.

Посадовець також нагадав про можливість відстрочити до 29 грудня 2021 року сплату податкового боргу, розмір якого за усіма податками і зборам та платежами, штрафними санкціями та пенею на 1 грудня 2020 року не перевищував 6800 гривень. Для того, щоб скористатися таким правом, необхідно подати заяву довільної форми до податкового відомства за податковою адресою. «За умови своєчасної сплати, визначеної у заяві, штрафні санкції та пені нараховуватись не будуть», – наголосив Михайло Манастирський.

До преференцій належить і прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу. «Так, у випадку, коли платник грошовими коштами сплатить у повному обсязі упродовж шести місяців з дня набрання чинності Законом суму податкового боргу, який виник станом на 1 листопада 2020 року, за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, то штрафи і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого боргу, підлягають списанню як безнадійний податковий борг за заявою платника податків». З часу дії цієї норми платники нашого краю подали 71 заяву на списання 2,9 млн грн штрафних санкцій та пені при сплаті 3,1 млн грн основного заборгованого платежу.

Поза увагою не залишись і такі важливі питання, як запровадження реєстраторів розрахункових операцій для суб’єктів господарювання спрощеної системи оподаткування, подання громадянами декларацій про неоподатковані доходи за минулий рік, функціонування Електронного кабінету ОТГ тощо.