Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО підприємцями у 2021 році

, опубліковано 28 січня 2021 о 09:26

Кінець року традиційно багатий на законодавчі зміни. Цьогоріч він проходив під знаком підтримки малого бізнесу. Законодавець намагався вживати заходів, аби пом'якшити для підприємців, які й так потерпали від специфічних умов ведення бізнесу 2020 року, наслідки масштабної фіскалізації як неминучої тенденції світової інтеграції України.

Одним із таких кроків стало прийняття закону щодо змін до правил використання у господарській діяльності реєстраторів розрахункових операцій. Саме з метою більшої поінформованості платників податків нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області провели сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО підприємцями у 2021 році».

На питання платників відповідав начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Притула.

Пропонуємо добірку питань, які цікавили додзвонювачів під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання: Планую здійснити реєстрацію підприємця та обрати другу групу єдиного податку. Чи потрібно буде застосовувати касовий апарат?

Віктор Притула: Нагадаю, що використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку, відтерміновано до 1 січня 2022 року.

Проте є виключення для обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Питання: Якщо не видано фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів з нового року?

Віктор Притула: Згідно із п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Дана штрафна санкція у такому розмірі тимчасово передбачена до 1 січня 2022 року відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачеві не видано розрахунковий документ (чек) наприклад, на суму 75 грн, то штрафна санкція застосовується в сумі 7,50 гривень (75 х 10%=7,50).

Питання: Фактичною перевіркою встановлено, що продано через програмний РРО підакцизний товар без режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. В якій сумі буде застосовано штраф?

Віктор Притула: Штрафна санкція застосовується у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5100 гривень (п. 11 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Питання: Встановлено наявність у торговому об’єкті товарів, які не обліковані у встановленому порядку, тобто не надані під час проведення перевірки документи, що підтверджують їх облік. Як визначають штрафну санкцію контролери?

Віктор Притула: До суб’єкта господарювання застосовується штрафна санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо встановлено наявність товару у сумі 2000 грн, які не обліковані, то штрафна санкція застосовуватиметься у розмірі 4000 грн (2000х2=4000). Коли сума не облікованого товару становитиме 35 грн, то штрафна санкція складатиме 170 грн, тому що 35х2=70, що є менше, ніж десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Питання: Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Віктор Притула: Зауважу, що відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.