Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопільщині податківці підбили підсумки роботи та окреслили перспективи

, опубліковано 26 січня 2021 о 16:53

Про те, як працівникам податкової служби працювалося торік в умовах карантинних обмежень, чи вдалося належно подбати про фінансові надходження до бюджетів та преференції для бізнесу під час сьогоднішньої пресконференції розповів начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

«Незважаючи на складну економічну ситуацію, що склалась внаслідок пандемії коронавірусу, та введення протиепідемічних заходів, спільними зусиллями податківців та суб’єктів господарювання і громадян нашого краю вдалося спрямувати до бюджетів усіх рівнів 8,6 млрд грн, що на 1,3 млрд грн або на 17,2% перевищує відповідний показник минулого року», – наголосив посадовець. Він додав, що виконання планових показників податкових надходжень забезпечено у повному обсязі як до державної скарбниці, так і до місцевих бюджетів.

«Враховуючи природній потенціал Тернопільщини, соціально-економічні чинники, що історично склались, понад 40% податкової бази регіону формують такі основні галузі: сільське господарство, промисловість і торгівля», – деталізував очільник податкової служби краю. За обсягами сплачених податків першу позицію займає аграрний сектор, який забезпечує 25,2% загальних надходжень до державного бюджету і 16% до місцевих бюджетів. Другою визначальною галуззю є промисловість – відповідно 16% і 11%. Підприємства торгівлі забезпечують 11,1% надходжень до державного бюджету та 7% до бюджетів територіальних громад.

За словами Михайла Яцини, важливою складовою у наповненні місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. «Тому лідери територіальних громад повинні бути зацікавлені у легалізації найманої праці на їхніх територіях, оскільки сплачені податки повертаються до жителів у вигляді реалізації соціальних програм, розвитку інфраструктури тощо», – зазначив він.

Саме у протидії використанню неофіційних трудових відносин, тіньовій економіці вбачає резерви збільшення надходжень до бюджетів керівник податкової служби Тернопільщини.

Спікер також детально розповів про те, як жителі та суб’єкти господарювання нашого краю уже скористалися такими преференціями від держави, як списання податкового боргу. «Законотворці подбали про незахищені верстви населення. Адже законодавчо прийняли норму про списання платникам податкового боргу у розмірі, що не перевищував сукупно 3060 гривень станом на 1 листопада 2020 р. У зв’язку з пандемією не усі громадяни мали змогу оплатити податкові платежі, це в основному місцеві податки. Тому було прийнято рішення в автоматичному режимі списати таку заборгованість», – деталізував Михайло Яцина. Загалом 99095 платникам податків Тернопільщини списали 22,6 млн грн податкового боргу.

Також на законодавчому рівні передбачено прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу. «Так, при погашенні платниками податків грошовими коштами в повному обсязі протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом суми податкового боргу, який виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого боргу, підлягають списанню, як безнадійний податковий борг, за заявою платника податків», – роз’яснив очільник ГУ ДПС в області. Платники нашого краю подали 33 заяви на списання 2,1 млн грн штрафних санкцій та пені при сплаті 2,8 млн грн основного заборгованого платежу.

Для «сплячих» підприємців продовжено термін подання заяви на списання заборгованості з єдиного внеску до 1 березня. Цією нормою вже забажали скористатися 128 платників на 3,2 млн грн боргу з ЄСВ.

Михайло Яцина нагадав, що з січня до травня 2021 року триває деклараційна кампанія. Тож громадяни, які минулоріч отримувати доходи з яких податки не утримувалися, здавали у найм власне майно чи продавали його, мали інвестиційні прибутки чи іноземні доходи, зобов’язані подати декларацію про майновий стан та доходи. Ті ж, хто бажає скористатися своїм правом на податкову знижку, можуть подати декларації до 31 грудня включно.

На завершення керівник податкової служби краю відповів на запитання журналістів та закликав користуватися електронними сервісами податкової служби задля власної безпеки та безпеки рідних.