Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцизна накладна: виправляємо помилку в графі «Реквізити митної декларації»

, опубліковано 21 грудня 2020 о 09:34

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджений наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2019 №262 (далі – Порядок).

Порядок коригування акцизних накладних форм «П» та «С» передбачений розд. V та VI Порядку, відповідно до яких, зокрема, якщо після реалізації пального/спирту етилового виникає потреба у виправленні помилок, допущених під час складання акцизної накладної форми «П» або «С», показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування акцизної накладної форми «П» або «С» та реєстрації його в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Складання розрахунків коригування здійснюється у такій самій кількості примірників, як і кількість примірників акцизної накладної, до якої вони складаються.

У верхній лівій частині розрахунку коригування акцизної накладної зазначаються коди операцій для складання в одному примірнику, зокрема, при виправленні помилки в графі «Реквізити митної декларації» зазначається цифровий код операції «4» – ввезення пального на митну територію України або «5» – вивезення пального за межі митної території України.

При допущенні помилки в акцизній накладній в реквізитах митної декларації здійснюється коригування такої акцизної накладної з кодом виду коригування «1».

У вступній частині розрахунку коригування акцизної накладної робиться відповідна відмітка «Х» в одному з передбачених формою такого розрахунку полів залежно від того, який показник акцизної накладної коригується (при заповненні розрахунку коригування акцизної накладної у разі виправлення помилки в графі «Реквізити митної декларації» – код виду коригування «1»).

В розрахунку коригування акцизної накладної в розділі І, який заповнюється для коду виду коригування «1», зазначається операція виключно за одним кодом УКТ ЗЕД.

У графі 1 зазначається порядковий номер рядка. До граф 2 та 3 з акцизної накладної переносяться дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису, до граф 4 та 5 вноситься показник коригування (зменшення) обсягу ввезеного (вивезеного) пального (спирту етилового) з відповідним знаком (–).

Після реєстрації в ЄРАН розрахунку коригування до акцизної накладної, складеної для виправлення помилково зазначених реквізитів митної декларації, платник має скласти та зареєструвати в ЄРАН нову акцизну накладну з правильними реквізитами, при цьому дата складення такої нової акцизної накладної має відповідати даті складення помилкової накладної, а порядковий номер має відповідати поточній нумерації.