Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові нововведення, які стосуються не лише бізнесменів, – на брифінгу податкової служби Тернопільщини

, опубліковано 17 грудня 2020 о 16:42

Про новації податкового законодавства, які сприятимуть підтримці малого бізнесу в період протиепідемічних обмежень, розповідали сьогодні місцевим масмедіа під час брифінгу у податковій службі області. Спікером цієї тематики був заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук.

Він зазначив, що останній місяць цього року приніс суб’єктам господарювання ряд важливих змін, які знайдуть своє позитивне відображення як у бізнес-середовищі, так і серед пересічних жителів краю. Адже, якщо відтермінування застосування реєстраторів розрахункових операцій, збільшення розмірів обсягів доходів для спрощенців та прив’язка їх до мінімальної зарплати – коло інтересів суб’єктів господарювання, то списання та розстрочення податкового боргу стосується усіх платників.

«Так, врахувавши інтереси бізнесу, відтерміновано на рік застосування РРО. Проте, якщо дохід суб’єкта господарювання перевищить межу у 220 мінімальних зарплат, касову техніку доведеться застосовувати обов’язково», – зазначив Петро Якимчук.

За словами спікера важливо, що платники єдиного податку першої групи звільнені від нарахування, обчислення та сплати єдиного податку та єдиного внеску з грудня 2020 по травень 2021 року. «При цьому дані періоди будуть включені до страхового стажу», – наголосив заступник начальника ГУ ДПС в області.

Особливу увагу посадовець приділив нюансам списання та розстрочення податкового боргу. «Звертаю вашу увагу на те, що наявний на 1 листопада 2020 року податковий борг платників, у сукупному розмірі за усіма податками і зборами менше 3060 грн, списуватимуть без подання ними заяви», – наголосив він. Петро Якимчук також додав, що «сплячі» підприємці можуть скористатися можливістю списати суми недоїмки з єдиного внеску, штрафів та пені. Для цього їм необхідно подати відповідну заяву у податкове відомство за своєю податковою адресою. Крайній термін для подання такої заяви – 1 березня 2021 року.

До того ж, законодавчо передбачено відстрочення податкового боргу платникам податків-фізичним особам, у тому числі  самозайнятим особам, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням чи відстроченням) у сумі, що не перевищує 6800 гривень.

При погашенні платником податків повної суми відстроченого боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються. Якщо ж платник не погасив повну суму відстроченого боргу до настання визначеного строку або погасив після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховуватися у загальному порядку.

На завершення заступник очільника податкового відомства краю закликав усіх відповідально ставитися до свого здоров’я, активно користуватися електронними сервісами податкової служби та дотримуватися дистанційного спілкування.