Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Термін повернути частину єдиного внеску збігає 21 грудня

, опубліковано 17 грудня 2020 о 09:52

Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Законом України від 4 грудня 2020 року №1071 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон №1071) передбачено надання суб’єктам господарювання одноразової компенсації з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску.

Так, компенсація надається суб'єктам господарювання-юридичним особам, у яких станом на 31 жовтня 2020 р. основний вид економічної діяльності відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відносився до переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням COVID-19, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Для отримання компенсації суб'єкт господарювання до 21 грудня 2020 року подає до територіального органу ДПС за місцем обліку як платника єдиного внеску  заяву на отримання одноразової компенсації. Заява подається засобами електронного зв'язку в електронній формі у форматі (стандарті), затвердженому в установленому порядку (ідентифікатор форми J1392101), з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» із зазначенням всіх обов'язкових реквізитів та з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису.

Датою подання заяви є дата, зафіксована у квитанції про отримання заяви (перша квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі), надсилається суб'єкту господарювання протягом операційного дня та є підтвердженням отримання такої заяви.

Заява розглядається територіальним органом ДПС протягом трьох робочих днів з дня її отримання. Перебіг трьох робочих днів розпочинається з дня, що настає за днем отримання такої заяви. Коли останній день строку розгляду заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

Про результати розгляду заяви суб'єкту господарювання надсилається квитанція про внесення даних заяви до реєстру (друга квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі) та є підтвердженням внесення даних заяви до реєстру.

Квитанції надсилаються на електронну адресу, з якої надійшла заява, а також розміщуються в електронному кабінеті.

Якщо в заяві недостовірно заповнені обов'язкові реквізити, дані заяви не відповідають відомостям державного реєстру або в заяві відсутні дані про основний вид діяльності провадження якого дає право на отримання суми компенсації, у другій квитанції повідомляється про неприйняття заяви із зазначенням причин та пропонується подати нову заяву.

Після усунення виявлених недоліків суб'єкт господарювання може подати нову заяву, але не пізніше 21 грудня 2020 року.

Суб'єкт господарювання, який звернувся із заявою на отримання компенсації, вважається таким, що узгодив розмір сплаченої суми єдиного внеску за десять місяців, що передували місяцю набрання чинності Законом №1071, шляхом отримання через електронний кабінет витягу, що підтверджує стан його розрахунку з єдиного внеску на перше число місяця, в якому набрав чинності Закон.

Сума компенсації суб'єкту господарювання розраховується як середнє значення сплачених суб'єктом господарювання сум єдиного внеску за десять місяців, що передували місяцю набрання чинності Законом №1071.

Компенсація суб'єктам господарювання не надається, якщо є заборгованість із сплати єдиного внеску.