Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового боргу

, опубліковано 14 грудня 2020 о 10:07

В останній місяць року в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо актуальних питань податкового боргу.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Чи можна за рахунок від'ємного значення з ПДВ погасити податковий боргз цього ж податку?

Петро Якимчук: Авжеж, таке погашення можливе, та воно призведе до зменшення реєстраційного ліміту для вас.

Від'ємну різницю між сумами податкових зобов'язань та податкового кредиту відображають у рядку 19 декларації з ПДВ. Далі потрібно обрати один із таких способів «використання» від'ємного значення, у вашому випадку зменшити податковий борг із ПДВ і для цього заповнити рядок 20.1 ПДВ-декларації.

Питання: Як-то кажуть, у новий рік без боргів. Як заповнити платіжку на погашення боргу з єдиного внеску, адже є певні нюанси?

Петро Якимчук: Так, при сплаті податкового боргу та заборгованості з єдиного внеску необхідно зазначати відповідний код виду сплати:

140 – Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску;

145 – Надходження розстрочених (відстрочених) сум;

147 – Стягнення в межах виконавчого провадження;

149 – Надходження в бюджет коштів від реалізації безхазяйного майна, знахідок, спадкового майна, валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі, а також скарбів;

117 – Надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство;

148 – Надходження до бюджету коштів від погашення податкового боргу в міжнародних правовідносинах.

Крім того, щоб уникнути можливих помилок при сплаті платежів, необхідно чітко дотримуватись вимог наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 року №666 (із змінами та доповненнями). Зокрема, при заповненні документів на переказ коштів в рахунок погашення податкового боргу (недоїмки з єдиного внеску) необхідно зазначати:

1 – службовий код «*»;

2 – код виду сплати;

3 – код ЄДРПОУ/РНОКПП платника, який здійснює сплату;

4 – інформація про призначення платежу.

І звертаю увагу, що відповідальність за правильність заповнення реквізитів у платіжних документах несе платник податків.

Питання: Уточніть, коли буде діяти нещодавно прийнятий Верховною Радою закон про списання боргів для платників податків?

Петро Якимчук: Так, Законом України від 04.12.2020 №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» передбачено списання податкового боргу платникам податків, якщо сукупний розмір боргу за всіма податками та зборами не перевищує 3060 гривень та його не погашено станом на 01.11.2020 року. Закон набрав чинності з 10 грудня, тобто з дня, наступного за днем їх опублікування.

Питання: Я громадянин, із поважних причин (витрати на лікування) допустив борг зі сплати податку на нерухомість (5 тис. грн). Чи передбачено розстрочення такої суми Податковим кодексом України?

Петро Якимчук: Щойно прийнятий Закон України від 04.12.2020 №1072-ІХ передбачає низку пунктів щодо податкових боргів бізнесу та звичайних громадян.

Зокрема, відтермінування сплати податкових боргів громадян та самозайнятих осіб на суму до 6800 гривень, які виникли до 1 грудня 2020 року до 29 грудня 2021 року. Громадянам потрібно написати заяву в податкову за місцем реєстрації. У випадку погашення боргу у вказані строки штрафні санкції та пені застосовуватися не будуть.

Питання: Щороку у грудні роблю звірку за сплаченими податками із податковим інспектором. Тепер карантин, як самостійно можна перевірити чи відсутні борги?

Петро Якимчук: Інформації більш, ніж достатньо. Про наявність податкового боргу можна з’ясувати на електронних сервісах ДПС України: «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», що розміщений на вебпорталі ДПС за посиланням http://tax.gov.ua/businesspartner, в «Електронному кабінеті платника», вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua. Також на вебпорталі ДПС України щокварталу розміщується інформація за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html та на субсайті Територіальних органів ДПС у Тернопільській області щомісяця по платниках Тернопільщини у рубриці «Новини».

Питання: Коли податковий борг змушує спрощенця переходити на загальну систему оподаткування?

Петро Якимчук: За порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування підприємцям доводиться переходити на загальну систему.

Від 23 травня 2020 року діє ще одна підстава для переходу – наявність у єдинника податкового боргу.

Тож при наявності податкового боргу більш, як 1020 гривень на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, доведеться залишити спрощену систему оподаткування.

Прийняти статус загальносистемника, в такому разі, слід в останній день другого з двох послідовних «боргових» кварталів.

Питання: Як отримати довідку про відсутність заборгованості і скільки за це потрібно заплатити?

Петро Якимчук: Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733 затверджено Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.09.2018 за № 1102/32554.

Насамперед, наголошую, що дана довідка надається платнику безоплатно.

Для отримання даної довідки платник подає заяву встановленої форми. Заява подається платником (на його вибір):

у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) довідку буде подано платником.

За відсутності у платника податкового боргу, недоїмки зі сплати єдиного внеску та іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноважений орган формує довідку протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви.

Строк дії довідки становить десять календарних днів з дати її формування. У довідці обов'язково зазначається термін її дії.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

За наявності у платника податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист з вмотивованою відмовою щодо надання довідки.

Питання: Що потрібно зробити для зняття накладеного виконавчою службою арешту автомобіля за поданням податкової через заборгованість?

Петро Якимчук: При сплаті у повному обсязі податкового боргу та недоїмки з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також виконавчого збору, після звернення податкового органу до виконавчої служби, майно платника податків звільняється з-під арешту та виконавче провадження припиняється.