Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мала податкова реформа: перший звітний податковий період для подання декларації з рентної плати

, опубліковано 10 грудня 2020 о 09:26

Законом України від 16 січня 2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон), який набрав чинності 23 травня 2020 року, внесено зміни, зокрема, до п. п. 252.4.1 п. 252.4 ст. 252 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо корисних копалин, які не належать до об’єкта оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин.

Законом уточнено критерій щодо отримання або не отримання економічної вигоди надрокористувачами від видобування корисних копалин, у тому числі прісних підземних вод, яким визначено діяльність, що здійснюється домогосподарствами.

Домогосподарство – це сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життєдіяльності, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують та витрачають кошти. Ці особи можуть перебувати в родинних стосунках або стосунках свояцтва, не перебувати у будь-яких із цих стосунків, або перебувати і в тих, і в інших стосунках. Домогосподарство може складатися з однієї особи.

Таким чином суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування, не залежно від глибини розробки водозабірної споруди та використовують такі обсяги підземної води для цілей інших ніж забезпечення власних потреб домогосподарств, є платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин відповідно до п. п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ.

Платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин декларують податкові зобов’язання згідно з п. 257.1 ст. 257 ПКУ за звітний (податковий) квартал за формою Податкової декларації з рентної плати (далі – декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719. Невід’ємною частиною декларації є додатки. Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин здійснюється у Додатку 1 до декларації (далі – Додаток 1).

При цьому у рядках 5.1-5.4 Додатка 1 зазначається інформація щодо дозволу на спеціальне водокористування або спеціального дозволу на користування надрами у разі його отримання, а саме у рядку:

- 5.1 – код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини;

- 5.2 – назва області (за спеціальним дозволом);

- 5.3 – район (за спеціальним дозволом);

- 5.4 – назва ділянки надр (за спеціальним дозволом).

Суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність з видобування підземних вод без відповідного дозвільного документа необхідно звернутися до Державного агентства водних ресурсів України, як центрального органу виконавчої влади, який відповідно до покладених на нього завдань видає та анулює дозволи на спеціальне водокористування (п. п. 3 п. 4 Положення про Державне агентство водних ресурсів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №393), для визначення приналежності провадження ними господарської діяльності із видобування підземної води до спеціального водокористування, що є підставою для отримання дозволу на спеціальне водокористування та відповідає умовам щодо визначення платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин згідно з п. п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ.