Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Власники та орендарі спрямували у розпорядження територіальних громад Тернопільщини майже 92 млн грн земельної плати

опубліковано 20 травня 2020 о 10:16

Суттєву частину у надходженнях місцевих податків і зборів Тернопільщини складає плата за землю. Так, упродовж січня-квітня 2020 року власники та орендарі земельних ділянок сплатили до місцевих бюджетів краю 91 млн 962,8 тис. грн плати за землю.

Зокрема, 80 млн 422 тис. грн надходжень спрямували юридичні особи та 11 млн 540,8 тис. грн – фізичні. Додатково територіальні громади отримали 12 млн 733,5 тис. грн цього платежу, оскільки сплата перевищила очікувані надходження на 16,1 відсотка.

Нагадаємо, платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

«Коронавірусними» законодавчими новаціями визначено, що особи, які визначають податковіі зобов’язання із земельної плати на підставі поданих декларацій, сплачують його за квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня цього ж року. При цьому пеня не нараховується, а штрафні санкції не застосовуються. Адже так законодавці відтермінували на один місяць сплату: замість 29 травня необхідно сплатити даний платіж не пізніше 26 червня., оскільки 28 червня – святковий день, який припадає на вихідний.