Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кого вважають оптовим постачальником електроенергії у розумінні Податкового кодексу

, опубліковано 18 травня 2020 о 11:25

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 13 квітня 2017 року №2019-VIII «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон № 2019) втратили чинність з дати початку дії нового ринку електричної енергії такі поняття як, зокрема, «енергопостачальники», «оптовий ринок електричної енергії України», «учасники оптового ринку електричної енергії України», «оптове постачання електричної енергії», передбачені ст. 1, ст. 15, ст. 15 прим.1, ст. 17 Закону України від 16 жовтня 1997 року №575/97-ВР «Про електроенергетику».

З цього ж часу купівля-продаж електричної енергії здійснюється на новому ринку електричної енергії, а саме: балансуючому ринку, ринку допоміжних послуг, ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, де учасники ринку провадять свою діяльність на договірних засадах.

Відповідно до п. 16 розд. ХVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2019 була проведена реорганізація підприємства (ДП «Енергоринок»), що провадило діяльність з оптового постачання електричної енергії, шляхом виділу з його складу структурних підрозділів (філій) оператора ринку та гарантованого покупця. Також були створені на їх базі підприємства, що виконують відповідні функції.

Отже, з огляду на вищевикладене, зазначаємо, що в умовах нового ринку електричної енергії оптового постачальника електричної енергії не існує.

Згідно з нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та в умовах дії нового ринку електричної енергії платниками акцизного податку, зокрема, є:

- особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини (п. п. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 ПКУ);

- виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії (п. п. 212.1.13 п. 212.1 ст. 212 ПКУ);

- особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України (п. п. 212.1.2 п. 212.1 ст. 212 ПКУ).

Відповідно до ст. 1 Закону № 2019 електропостачальник – суб’єкт господарювання, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу.

Так, для забезпечення постачання електричної енергії споживачам електропостачальники здійснюють купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми договорами та/або на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку і на балансуючому ринку, а також шляхом імпорту (п. 5 ст. 56 Закону № 2019).

Отже, електропостачальник при купівлі електричної енергії у виробників електричної енергії та продажу такої електроенергії своїм споживачам не буде платником акцизного податку з постачання електричної енергії, відповідно до абзацу другого п. п. 212.1.13 п. 212.1 ст. 212 ПКУ.

Тобто в умовах дії нового ринку електричної енергії платниками акцизного податку будуть вважатись виробники та імпортери електричної енергії відповідно до п. п. 212.1.1 та п. п. 212.1.2 п. 212.1 ст. 212 ПКУ.

Водночас реалізація електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії відноситься до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню (п. п. 213.2.8 п. 213.2 ст. 213 ПКУ).