Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Тернопільщини розповіли про законодавчі карантинні новації на онлайн семінарі

, опубліковано 14 травня 2020 о 10:09

Особливі умови, в яких сьогодні живе весь світ, викликані коронавірусною ситуацією, внесли зміни у повсякдення як пересічних громадян, так і різних установ і організацій. Адже звичне живе спілкування перейшло у формат онлайн діалогу, електронного листування тощо. Відтак набули актуальності застосування дистанційних заходів, які необхідно проводити задля поінформованості громадськості, населення з тих чи інших питань, законодавчих змін.

Днями департамент економічного розвитку та торгівлі Тернопільської облдержадміністрації провів онлайн нараду, на якій співдоповідачами виступили фахівці податкової служби краю. Захід проводився з метою поінформованості представників районних держадміністрацій та консультативних пунктів для бізнесу територіальних громад Тернопілля щодо державної підтримки суб’єктів малого та середнього бізнесу на період карантинних обмежень, спричинених COVID-19. Для прямого спілкування використовувалась програма Zoom, що забезпечило просвітницький діалог лекторів та слухачів.

Представники податкової служби Тернопільщини розповіли про зміни у податковому законодавстві, зумовлені карантинними нововведеннями, що набули чинності впродовж останнього часу.

Так, начальник управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДПС у Тернопільській області Сергій Господарик розповів про звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Він також зупинився на змінах щодо земельної плати та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які торкнуться діяльності суб’єктів господарювання – юридичних осіб.

Про те, хто із приватних підприємців звільнений від сплати єдиного внеску та на який період, розповів заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС в області Андрій Руцький. Лектор наголосив, що несплату цього платежу необхідно буде відобразити правильно у звітності за підсумками 2020 року. Він також додав, що податок на нерухоме майно цього року сплачують за попередній рік. Тому пільга з даного платежу, яку платники застосовують у зв’язку із карантинними законодавчими змінами у 2020 році, відображатиметься у наступному році.

Перенесення термінів застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування, та повернення коштів за програмою кешбек – тема доповіді заступника начальника управління – начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансферного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС в області Андрія Вегери. Доповідач також розповів про мораторій на податкові перевірки. Він запевнив, що на даний час фактичні перевірки не проводяться. Андрій Вегера закликав представників органів місцевого самоврядування до спільної протидії нелегальній торгівлі підакцизними товарами.

У заході також взяли участь заступник начальника управління – начальник відділу перевірок платників основних галузей економіки, матеріального виробництва, торгівлі, послуг, інших галузей економіки управління податкових перевірок, трансферного ціноутворення та міжнародного оподаткування Людмила Кривик та начальник відділу збору податкової інформації, позапланових перевірок ризикових платників, перевірок окремих платників та з окремих питань цього ж управління Віктор Притула.