Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Задля соціальних виплат Тернопільщина спрямувала понад 1,2 млрд гривень єдиного внеску

, опубліковано 06 травня 2020 о 11:40

Упродовж січня-квітня цього року платники податків Тернопільської області сплатили 1 млрд 231,1 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Сплата перевищила очікувані надходження на 6,5 відсотка. Відтак держбюджет додатково отримав 75,4 млн грн єдиного внеску. Порівняно з січнем-квітнем минулого року приріст надходжень із цього платежу склав 50,6 млн грн або на 4,3 відсотка більше.

У квітні платники нашого краю спрямували на соціальні потреби 301,9 млн грн єдиного внеску. Це перевищило очікувані надходження на 26,7 відсотка, отож до скарбниці держави додатково надійшло 63,5 млн гривень. Порівняно із квітнем 2019 року надходження єдиного внеску збільшились на 26,5 млн грн або плюс 8,1 відсотка.

Вважаємо за доречне нагадати, що суб’єкти господарювання, які використовують працю найманих працівників, при нарахуванні (виплаті) доходу, в тому числі заробітної плати, на користь платників податків, зобов’язані сплачувати нараховані за відповідний календарний місяць суми єдиного внеску не пізніше 20 числа наступного місяця. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції та пеня. За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність.

Проте тимчасово за періоди з 1 по 31 березня, з 1 квітня по 30 квітня та з 1 травня по 31 травня 2020 року звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску «за себе» фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, члени фермерських господарств та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю. Це передбачено змінами, внесеними до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19).