Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільно дбати про самореалізацію особливих людей

, опубліковано 04 грудня 2019 о 16:37

Третього грудня щороку відзначають Міжнародний день осіб з інвалідністю. В Україні, як і у світі, велика увага приділяється турботі про осіб з обмеженими фізичними можливостями та забезпеченню їх права на працю. З цієї нагоди в Будинку праці фахівці Тернопільського обласного центру зайнятості, департаменту соціального захисту населення ОДА, Союзу організацій інвалідів України, управління Держпраці у Тернопільській області провели спільний семінар. Під час цього заходу обговорили тему працевлаштування осіб з інвалідністю як їхню ефективну інтеграцію у суспільство та врахування при цьому їхніх можливостей, а не обмежень. У семінарі взяв участь головний державний ревізор-інспектор управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Орнатовський.

Він розповів про застосування пільг із єдиного внеску. «Єдиний внесок для підприємств, установ та організацій, приватних підприємців, де працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка бази нарахування. Стосується це й тих суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування», – роз’яснив Віктор Орнатовський. Проте дана норма не стосується самозайнятих осіб – роботодавців.

Варто мати на увазі, що вимога щодо нарахування єдиного внеску на зарплату, яка не перевищує мінімальної, мається на увазі доплата до мінімального страхового внеску, не застосовується до зарплатні працівника з інвалідністю, котрий працює на підприємстві, де застосовується ставка 8,41 відсотка. Податківець також роз’яснив, що підприємці-спрощенці, фізособи, які є членами фермерських господарств, звільняються від сплати єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю та отримують відповідні виплати від держави. «Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно на добровільних засадах. Але, якщо вони подали звіт з єдиного внеску (додаток 5), то зобов’язані самостійно сплатити визначені суми цього платежу», – констатував Віктор Орнатовський.

До речі, з початку року послугами служби зайнятості Тернопілля скористались більше тисячі осіб з обмеженою працездатністю, третину – працевлаштовано, 108 пройшли професійне навчання; півсотні – брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, одна людина відкрила власну справу, інша – підтвердила неформальне професійне навчання за професією кухар.