Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий кодекс Розвитку обговорили в Тернополі за «круглим столом»

, опубліковано 27 вересня 2019 о 11:10

Законодавчі зміни до податкового законодавства обговорили на засіданні «круглого столу» у Тернополі вчора. Ініціатором виступили Всеукраїнська громадська організація «Асоціація платників податків України» спільно з територіальним відділенням АППУ у Тернопільській області. В обговоренні взяли участь представники органів виконавчої влади, бізнесу, науковці. Серед запрошених були також заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук та начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Як зазначив під час свого виступу Грігол Катамадзе, президент Асоціації платників податків України, колишній посол Грузії в Україні, зміни до податкового законодавства зумовлені змінами в економіці та продиктовані часом. Він констатував, що запропонований для обговорення проєкт нового Податкового кодексу розвитку, підтримала Українська рада бізнесу, яка об’єднує майже 80 громадських організацій.

Увазі учасників засідання також представили концепцію Доктрини економічної безпеки України, яку розробили експерти аналітичних центрів: Інституту соціально-економічної трансформації, Українського інституту майбутнього та Центру соціально-економічних досліджень CASE України.

Детальніше із топ-10 змін до Податкового кодексу присутніх ознайомили представники ВГО АППУ Ірина Білотіл та Катерина Гривнак. Зокрема, зазначили, що в проєкті Податкового кодексу запропоновано запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток підприємств, зменшення навантаження на фонд оплати праці, зміни в оподаткуванні для платників єдиного податку, модифікація податку на землю тощо.

Про те, що податкова служба працює сьогодні в нових умовах, але обслуговування платників податків здійснюється на високому рівні, розповів заступник очільника обласного податкового відомства Петро Якимчук. «Вважаю, що податківці та представники бізнесу повинні бути партнерами і дбати про наповнення бюджетів усіх рівнів, тому побудова партнерських відносин на засадах відкритості, конструктивного діалогу –  серед пріоритів нашої роботи», – зазначив він. Посадовець також зауважив, удосконалення та зміни податкового законодавства відбуваються регулярно, відрадно, що громадські організації, підприємницькі об’єднання беруть участь в обговоренні податкових законів та ініціюють зміни. «Проте, вважаю, що незмінним має залишатися одне – необхідність доброчесної та в повному обсязі сплати податків, наповнення бюджетів усіх рівнів. Ті ж, хто ухиляється від сплати податків, застосовуючи різні схеми мінімізації, повинні нести належну відповідальність», – наголосив Петро Якимчук. Він також запевнив, що податкова служба зі свого боку сприятиме створенню усіх необхідних умов для розвитку бізнесу: це і підтримка законодавчих ініціатив, застосування механізмів їх впровадження, удосконалення та розвиток електронних сервісів. Адже для податківців платник податків і його потреби – завжди на першому місці.

За підсумками роботи «круглого столу» учасники прийняли резолюцію щодо створення сприятливих умов розвитку бізнесу через податкові та інституційні механізми. Вони також висловили сподівання, що ініціатори та розробники проєктів врахують всі зауваження та пропозиції, надані учасниками аналогічних зустрічей, які проводяться й у інших регіонах України. Відтак український бізнес отримає податкове та митне законодавство, що сприятиме ефективному їх розвитку та спонукатиме до добросовісної та чесної сплати податків.