Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тренінг для платників податків провели у Збаразькій ДПІ

, опубліковано 23 лютого 2024 о 10:16

Нещодавно ГДІ Збаразької ДПІ Головного управління ДПС в Тернопільській області Євгенія Дембовська провела тренінг з платниками податків, під час якого надала кваліфіковані роз’яснення та відповіді на питання суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції у сфері торгівлі громадського харчування та послуг, а також звернула увагу на дотриманні ними вимог щодо забезпечення можливості споживачам здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів. Фахівець нагадала, що відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» визначено, що торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно, у визначені строки. 

Так, з 1 січня 2024 року вступив в дію підпункт 2 пункту 1 вказаного документа, який розширює коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги). Отже, з 1 січня 2024 року наявність POS-терміналів стає обов'язковою для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб.

При цьому, запровадження обов’язку від кількості населення не стосується торговців – фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції, які повинні будуть встановити POS-термінали з 1 січня 2026 року,  незалежно  від кількості населення. 

Також під час проведення тренінгу присутнім розповіли, що громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2024 року, а суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. За допомогою мобільного застосунку «Моя податкова», де у розділі «Послуги» є можливість подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування неоподаткованих доходів, а також для отримання податкової знижки. Роз’яснили, що завантажити застосунок «Моя податкова» можна в AppStore або GooglePlay.