Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Кременецькій ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо особливостей застосування РРО

опубліковано 19 жовтня 2023 о 15:52

Нещодавно начальником Кременецької ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Ярославом Міщуком проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо контролю за порядком проведення розрахунків у сфері роздрібної торгівлі та особливості застосування РРО.

В ході розмови зазначено, що Законом України від 30.06.2023 року №3219-IX відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі Закон). З 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст.17 Закону.

Нові правила застосування РРО не зачіпають:

- спрощенців 1 групи;

- фіскалізації не підлягають розрахунки, здійснені з використанням реквізитів поточних рахунків, відкритих в установах банків.

Під час розмови наголошено, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій або безготівковій формах зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах.

Так, фізичні особи-підприємці застосовують РРО/ПРРО відповідно до вимог цього Закону. Суб’єкт господарювання має можливість здійснити вибір самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій. Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації РРО та книг обліку розрахункових операцій.» Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результати обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкта господарювання повідомляється у Електронному кабінеті.

Начальник інспекції наголосив, що з метою оперативного забезпечення законних прав та інтересів покупців вони можуть інформувати про невідповідність та недостовірність відображеної інформації у фіскальних чеках у чат-боті «StopViolationBot» месенджеру «Телеграм».