Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплачені податки з отриманих доходів – можливість своєчасного фінансування державних програм соціального спрямування

, опубліковано 10 березня 2023 о 11:47

Днями у Козівській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбулася гаряча лінія на тему «Декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року». З допомогою телефонного зв’язку з платниками спілкувалась ГДІ Козівської Головного управління ДПС у Тернопільській області Лілія Медвідь.

Додзвонювачів цікавили різні питання, що стосуються особливостей кампанії щорічного декларування доходів, отриманих протягом 2022 року, яка триватиме до 1 травня 2023 року. Лілія Михайлівна розповіла, які громадяни мають задекларувати доходи, та зазначила види доходів, які підлягають декларуванню. Інформувала громадян, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи.

Також інспекторка нагадала, що платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки у разі понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України. За умови, якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією. Отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Варто пам’ятати, що від відповідального ставлення громадян до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить фінансова стабільність нашої держави, соціальний захист громадян.