Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальне у податковому законодавстві – на «гарячій лінії»

, опубліковано 13 лютого 2023 о 11:21

У Бучацькій  ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства 2023 року, декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року, податкової амністії. 

Начальниця Бучацької ДПІ Світлана Cтрілецька роз’яснила платникам особливості розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для юридичних та фізичних осіб, порядку формування суми сплачених податків, зборів платежів та витрат на оренду земельних ділянок, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ. Акцент податківиця зробила на тому, що для власників, орендарі та користувачів земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, першим роком для визначення мінімального податкового зобов’язання є 2022 рік.

Також наголосила про зміни до форм податкових декларацій, які доповнені додатком, що дозволяє відобразити розрахунок  МПЗ, практичні рекомендації щодо порядку заповнення такого додатку. Розповіла про порядок реєстрації та перереєстрації РРО, нагадала, які фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО, звернула увагу на відповідальність, яка передбачена за незастосування РРО/ПРРО платниками податків під час проведення розрахункових операцій.

Світлана Стрілецька відповіла на численні запитання про внесені зміни до форм податкової звітності. Зокрема зазначила, що до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств внесено зміни з метою приведення форми декларації до положень Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування резидентами ДіяСіті. Також повідомила про зміни у формі декларації про майновий стан і доходи, податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та податкової декларації з плати на землю.