Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства та кампанію декларування доходів громадян йшлося під час «гарячої лінії» у Кременці

, опубліковано 27 січня 2023 о 11:09

Нещодавно у Кременецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області проведено сеанс телефонного зв’язку »гаряча лінія». Спілкуючись з платниками податків по телефону, начальник Кременецької ДПІ Ярослав Міщук розповів про новації податкового законодавства, які вступили у дію з 1 січня 2023 року. Говорив про початок кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року, про доходи, які підлягають обов’язковому декларуванню та про податкову знижку. А також про податкову амністію, яка триватиме до 1 березня 2023 року і надає можливість легалізації неоподаткованих в минулому активів за пільговою ставкою одноразового збору від 5 до 9 відсотків.

У зв’язку з закінченням звітного року платників найбільше цікавили питання щодо отримання довідки про доходи громадян та подання податкової звітності. Довідка за рік може бути видана після подання суб’єктом господарювання та роботодавцем річної звітності. Ярослав Міщук наголошував на можливості отримання довідки швидко та без відвідування ДПІ – через Електронний кабінет платника за наявності кваліфікованого електронного підпису.

Також обговорювалися питання подання річної податкової звітності та нові форми деяких звітів. Керівник податкової інспекції акцентував увагу на можливості використання сучасного, прогресивного способу звітування – в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, що має багато суттєвих переваг для представників бізнесу. Так, звітність, сформовану за допомогою спеціальних програм, можна передати до податкової всього за декілька хвилин, економлячи свій час, кошти на придбання бланків звітних документів, утримуючи гарантію автоматичної перевірки підготовлених документів на наявність арифметичних помилок.