Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок застосування податкової знижки розповіли під час тренінгу фахівці Кременецької ДПІ

, опубліковано 30 листопада 2022 о 10:40

Нещодавно заступник начальника Кременецької ДПІ Наталія Лукащук провела тренінг з громадянами щодо права платників податку на доходи фізичних осіб на податкову знижку, передбаченого ст.166 Податкового кодексу України.

Посадовиця конкретизувала витрати за 2021 рік, які підлягають включенню до податкової знижки. Вона звернула увагу, що декларацію на право отримання податкової знижки можна подати до 31 грудня включно. У свою чергу громадяни найбільше цікавились включенням  до податкової знижки суми витрат на сплату страхових внесків. Відтак Наталія Лукащук зупинилася на цьому питанні детальніше.

«Підпунктом 166.3.5 п.166.3 Податкового кодексу передбачено, що платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки, зокрема, суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених страховику – резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника  податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення», – конкретизувала заступник начальника податкової інспекції. Вона також інформувала, що існують обмеження сум витрат. Так, у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування, до уваги беруться витрати:

а) при страхуванні платника ПДФО або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника ПДФО, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, виплачену в абзаці першому п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ (у 2021 році: 2270,0х1,4=3180 грн);

б) при страхуванні члена сім’ї платника ПДФО першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – 50% суми, визначеної в абзаці 1 п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у 2021 році: 2270,0х1,4х50 відс.=1590 грн)

На завершення заходу Наталія Лукащук відповіла на всі запитання, які цікавили громадян.