Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обізнаний – значить озброєний: податкова інформує платників

, опубліковано 10 серпня 2022 о 14:39

Одним із пріоритетних напрямків роботи Теребовлянської ДПІ є створення сприятливих умов для платників податків з метою надання якісних адміністративних, консультаційних, інформаційних послуг, а також організація спільних заходів з органами місцевого самоврядування, спрямованих на реалізацію державної податкової політики в умовах воєнного стану.

Сьогодні держава у надскладних умовах здійснює усі можливі кроки, аби підтримати суб’єктів господарювання. Адже під час війни як ніколи необхідно знайти розумний баланс, щоб підтримувати бізнес та водночас мати змогу забезпечувати всім необхідним і армію, і громадян.

Про основне, що треба знати платникам, розповідає начальник Теребовлянської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Ігор Билиця.

На сьогодні багато є нарікань від громадян, що торговці відмовляють у розрахунках за товари/послуги POS-терміналом. Скажіть, пане Ігорю, чи податкова служба якось на це реагує?

Так, звісно. Для упередження порушень вимог чинного законодавства суб’єктами господарювання, які проводять розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та ймовірно  відмовляють у розрахунках споживачам за товари/послуги POS-терміналом (електронними платіжними засобами), ДПС запроваджено обстеження торгівельних об’єктів та проведення фактичних перевірок на об’єктах, де наявні порушення.

Крім того, для забезпечення законних прав та інтересів громадян України ДПС створила чат-бот «StopViolationBot» для надання можливості споживачам інформувати службу про виявлені порушення, зокрема, й порядку проведення розрахунків.

 

Поширюється інформація, що створено комунікаційну податкову платформу. Розкажіть, що це і для кого?

Задля якісної та оперативної комунікації із громадськістю та бізнес-спільнотами й асоціаціями, які представляють інтереси платників податків, у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області створено комунікаційну податкову платформу.

Дана платформа – це відкритий майданчик для спілкування з представниками асоціацій, професійних об’єднань, які захищають інтереси платників податків, а також народних обранців і членів консультативно-дорадчих й інших допоміжних органів, які представляють позицію громад.

Ми переконані, що такий формат співпраці пришвидшить вирішення актуальних питань та прийняття відповідних управлінських рішень.

Тож запрошуємо бізнес-спільноту до активного спілкування через комунікаційну податкову платформу за наявності нагальних питань.

Електронна адреса для звернень: tr.ikc@tax.gov.ua

Саме на цю електронну скриньку можна надсилати запити або звернення, в яких необхідно викласти зміст питання, що потребує вирішення. Після отримання листа з вами зв’яжеться координатор платформи для визначення формату відповіді чи дати проведення зустрічі з відповідальними особами профільних структурних підрозділів Головного управління ДПС у Тернопільській області.

 

Єдиний соціальний внесок: звільнення від сплати та без стажу. Чи буде нараховуватись страховий стаж?

У період дії воєнного стану фізичним особам – підприємцям дозволили не сплачувати єдиний соціальний внесок.

Страховий стаж – це питання більше пенсійного фонду, проте, якщо підприємець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, він не набуває страхового стажу.

Нагадаю, що з 1 березня через війну підкоригували правила сплати єдиного внеску. Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку (так само, як фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати єдиного внеску за себе з 1 березня 2022 року.

Відповідно до Закону про єдиний внесок платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Це також не позбавляє права добровільно сплачувати єдиний внесок за себе та зазначати суми такого єдиного внеску в декларації з метою отримання страхового стажу.

На завершення хочу звернути увагу, що 31 серпня 2022 року завершується термін одноразового (спеціального) добровільного декларування. Задекларувати свої активи та подати декларацію необхідно через Електронний кабінет платника.

Подати заяву, отримати консультації щодо її заповнення та заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації можна у Центрі обслуговування платників податків Теребовлянської ДПІ.