Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Збаразька ДПІ: роз’яснення щодо внесення коректив до податкового законодавства під час війни

, опубліковано 13 червня 2022 о 11:35

27 травня 2022 року набрали чинності закони України від 12 травня 2022 року № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» та № 2261-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за користування надрами для видобування газу природного на період дії воєнного стану».

Ці нормативно-правові документи вносять певні зміни до податкового законодавства, які стосуються:

-                     термінів реєстрації податкових накладних (далі ПН) і розрахунків коригувань (РК) за ті періоди, коли єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН) не працював;

-                     відновлення перебігу податкових термінів;

-                      відновлення проведення камеральних та документальних позапланових перевірок;

-                     подання паперової чи електронної форми податкових декларацій в умовах воєнного стану;

-                     відновлення відшкодування ПДВ.

Зокрема, варто звернути увагу платникам єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки. Вони звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2 відсотки, але за умови виконання ними таких податкових обов’язків, як реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки. За умови, якщо платник податків здійснює самостійне виправлення помилок за період дії воєнного стану до 25 липня 2022 року, то штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ст. 50 Кодексу та пеня не нараховуються. При цьому, платники ПДВ до припинення воєнного стану не мають права подавати уточнюючі розрахунки за звітні періоди до лютого 2022 року на зменшення податкового зобов’язання з ПДВ або декларування бюджетного відшкодування з ПДВ.

Зміни в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, набирають чинності з 02 червня 2022 року. Крім того, законом № 2260 виключено норму щодо подання на період дії воєнного, надзвичайного стану платниками податків до контролюючого органу податкових декларацій та інших документів в паперовій формі.

Тому радимо платникам податків бути пильними та стежити за змінами у податковому законодавстві.