Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Збаражчині податківці та лідери тероб’єднання обговорили податкові новації та напрямки співпраці

опубліковано 17 лютого 2022 о 09:39

Днями відбулася робоча зустріч начальника Збаразької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслана Цвігуна із головою та працівниками Збаразької об’єднаної територіальної громади, в результаті якої налагоджено співпрацю та прийнято спільні рішення щодо активної інформаційно-роз’яснювальної роботи платників податків у контексті новинок податкового законодавства.

Очільник податкової наголосив, що з 1 січня 2022 року застосування РРО платниками єдиного податку 2-4 груп  стало обов’язковим. Відтак усі підприємці, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток, зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО, відповідно і видавати фіскальні чеки покупцям.

Руслан Цвігун зосередив увагу присутніх на перевагах застосування ПРРО, зазначивши, що безкоштовною є не лише сама програма, але і її підтримка. «Програмне забезпечення можна завантажити з сайту ДПС на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший ґаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернету», – наголосив він. Також податківець розповів про порядок ведення обліку товарних запасів фізичними особами-підприємцями, передбачений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496.

Спікер окремо розповів про справляння земельної плати. Зокрема він зазначив, що розмір земельної ділянки при звільненні від оподаткування продажу с/г продукції не має значення. Фізичні особи, які вирощують на власних земельних ділянках продукцію для подальшого продажу, незалежно від їх розмірів (як є на сьогодні), та планують у подальшому реалізувати такі продукти, звільняються від оподаткування лише у випадку отримання протягом року доходу від торгівлі менше, ніж 12 мінімальних заробітних плат, сума яких встановлена на 1 січня звітного (податкового) року. У разі перевищення, платник податків зобов'язаний включити таку суму до загального оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік, подати декларацію та самостійно сплатити податок.

Наприкінці зустрічі Руслан Цвігун нагадав присутнім, що з 1 січня стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Декларація подається за місцем своєї податкової адреси. Посадовець також розповів про можливість легально задекларувати одержані раніше доходи та сплатити з них податки, скориставшись одноразовим спеціальним декларуванням.