Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лановецькі податківці роз’яснюють особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 07 грудня 2021 о 16:48

У Лановецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області нещодавно проведено «гарячу лінію» щодо одноразового декларування активів фізичними особами.

На запитання платників відповідав начальник ДПІ Володимир Горощук. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники.

Питання: Хто може подати одноразову добровільну декларацію?

Володимир Горощук: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням та подати декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Не можуть бути декларантами особи, які станом на 1 вересня 2021 року є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб, у тому числі батьків, або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка чи піклування.

Також не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали декларації відповідно до законів, що визначають правові засади у сфері запобігання корупції, тобто особи, уповноважені на виконання функцій держави.

Питання: Яке майно можуть декларувати громадяни?

Володимир Горощук: Добровільному декларуванню підлягають:

- валютні цінності, (крім коштів у готівковій формі);

- цінні папери;

- рухоме та нерухоме майно,

- предмети мистецтва, антикваріату, цінні папери, пам’ятні монети і банкноти,

- частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

При цьому зазначені об’єкти декларування повинні відповідати наступним критеріям:

-  розміщені на території України або за її межами;

-  були одержані чи набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні;

-  з них не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі;

-  не були задекларовані до 1 січня 2021 року.

Питання: Скажіть, будь ласка, законодавством передбачено декларувати усе майно громадянина, чи є винятки, коли не потрібно подавати добровільну декларацію?

Володимир Горощук: Законом № 1539 передбачено, що громадяни мають право не подавати добровільну декларацію, якщо вони мають у власності:

- активи вартість яких станом на дату завершення періоду декларування не перевищує 400 тис. грн.;

- квартиру або квартири, загальною площею до 120 кв.м,; 

- житловий будинок, загальна площа до 240 кв.м,;

- нежитлові будинки некомерційного призначення або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, зокрема, для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га, для садівництва - не більше 12 соток, для дачного будівництва - не більше 10 соток.

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання, право власності на який було зареєстровано.  Водночас така пільга не поширюється на транспортний засіб, призначений для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легковий автомобіль з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тис. куб. см та середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикл із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см., літак, гелікоптер, яхту, катер.

Питання: В які терміни подається декларація для можливості використання податкової амністії, та в які терміни сплачуються податки?

Володимир Горощук: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Відповідно до п. 12 підрозділу 9 прим. 4  розділу ХХ Податкового кодексу сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.