Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Лановецькій ДПІ податківці роз’яснюють особливості одноразового (спеціального) декларування

, опубліковано 22 вересня 2021 о 10:15

Нещодавно у Лановецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування». На запитання громадян відповідав начальник Лановецької державної податкової інспекції ГУ ДПС у Тернопільській області Володимир Горощук. Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Володимир Горощук: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства

Що необхідно декларувати (об’єкт декларування)?

Володимир Горощук: Декларувати необхідно активи, з яких не були сплачені податки:

- валютні цінності, крім коштів у готівковій формі;

- нерухоме майно;

- рухоме майно;

- частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юросіб;

- цінні папери та фінансові інструменти;

- права на отримання дивідендів, процентів;

- інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщенні на рахунках та майнові права, що належать декларанту або з яких отримуються доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику  частину належного власнику доходу.

Які ставки спеціального збору?

Володимир Горощук: Ставки різні. За ставкою 5% оподатковуються валютні цінності, розміщені на рахунках у банках України (відкриті зі спеціальним режимом) та активів, що зареєстровані в Україні, крім ОВГЗ; 9% – валютні цінності, розміщені за кордоном; 2,5% – номінальна вартість ОВГЗ з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних у період з 01.01.2021 до 20.06.2022 до подання спеціальної декларації.

В які терміни подається декларація для можливості використання податкової амністії та в які терміни сплачується збір?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Відповідно до п. 12 підрозділу 9 прим. 4  розділу ХХ Податкового кодексу сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Які юридичні наслідки неподання одноразової (спеціальної) декларації тими особами, хто має на це право?

Одноразове (спеціальне) декларування, передбачене підрозділом 9-4 розділу ХХ Кодексу, є добровільним. Разом з тим, якщо особа, яка має право на одноразове (спеціальне) декларування не скористається ним (тобто не подасть декларацію), така особа буде вважатися такою, що повідомила контролюючий орган про те, що станом на 31 серпня 2022 року (дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування): у власності такої фізичної особи відсутні активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори.

У разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації активи такої особи вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.