Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Шумській ДПІ роз’яснено особливості одноразового (спеціального ) декларування фізичними особами належних їм активів

, опубліковано 09 вересня 2021 о 11:05

Нещодавно у Шумській ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості одноразового (спеціального) декларування фізичними особами належних їм активів». На запитання громадян відповідала начальник Шумської ДПІ Ірина Зазуля. Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Що таке податкова амністія?

Ірина Зазуля: З 1 вересня 2021 року розпочалося одноразове (спеціальне) добровільне декларування або так звана податкова амністія. Це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних грошових активів, майна та майнових прав, одержаних або набутих за рахунок доходів, з яких у порушення вимог законодавства не було сплачено відповідні податки і збори до 01 січня 2021 року. Податкова амністія – це добровільна акція, разом з тим, на громадян, які нею не скористаються, як наслідок, чекає контроль за витратами з метою виявлення не задекларованих доходів.

Хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням?

Ірина Зазуля: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть такі категорії декларантів:

  • фізичні особи - резиденти (у тому числі самозайняті особи);
  • фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків. Тут маються на увазі податки, які підлягають сплаті фізичною особою особисто чи через податкового агента із зазначених доходів.

Що є об’єктом оподаткування при одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні?

Ірина Зазуля: Об’єктами декларування є:

  • нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової нерухомості, об’єкти нежитлової нерухомості);
  • рухоме майно (транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми; інше цінне рухоме майно – предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали та каміння, ювелірні вироби тощо);
  • валютні цінності (національна валюта, іноземна валюта, банківські метали, депозит);
  • інші об’єкти (частки у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, цінні папери, права на отримання дивідендів тощо).

В які терміни буде проводитись одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Ірина Зазуля: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

В які терміни подається декларація для можливості використання податкової амністії, та в які терміни сплачуються податки?

Ірина Зазуля: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Відповідно до п. 12 підрозділу 9 прим. 4  розділу ХХ Податкового кодексу сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Ірина Зазуля: В яких випадках декларант має право подати нову звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Відповідно до п.п. 6.3 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації (далі – Декларація), виключно шляхом подання нової Декларації у порядку, визначеному підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. При цьому попередньо подана Декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої Декларації виключно у випадках, передбачених підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.