Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чортківчанам роз’яснювали нюанси одноразового добровільного декларування

, опубліковано 08 вересня 2021 о 16:42

Нещодавно в Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” на тему: «Все про одноразове (спеціальне) добровільне декларування». На запитання платників податків та громадян відповідав начальник Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Скорохід.

Пропонуємо до уваги відповіді на актуальні питання.

Питання: Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Відповідь: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування оподаткуванню в Україні  та з них не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог чинного законодавства та/або міжнародних договорів.

Питання: Хто з громадян може задекларувати свої активи і коли?

Відповідь: Задекларувати свої активи можуть:

фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

– фізичні особи-нерезиденти України, які на момент отримання об’єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Питання: Який розмір збору повинен сплатити громадянин із задекларованих активів?

Відповідь: Подання декларації передбачає сплату збору в таких розмірах:

5 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні , а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

– 9 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

– 2,5 відсотка щодо мінімальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом  у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.  

Питання: Які активи необхідно відображати в декларації?

Відповідь: Об’єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо), частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщенні  на рахунках.

Питання: Як подається така одноразова (спеціальна)добровільна декларація ?

Відповідь: Одноразова (спеціальна) добровільна  декларація  подається безпосередньо декларантом в електронній формі через Електронний кабінет платника. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях громадян, без відповідного рішення суду.

Питання: Чи потрібно додавати до декларації документи, що підтверджують вартість об’єктів декларування ?

Відповідь: До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, коли місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи є за межами України, чи валютні цінності , розміщенні на рахунках у банках в Україні, та у разі декларування прав грошової вимоги.

При місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Питання: Впродовж якого часу потрібно сплатити одноразовий збір?

Відповідь: Згідно з абзацом другим п.12 підрозд.9 прим.4 розд.ХХ “Перехідні положення” ПКУ сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.