Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на нерухомість у запитаннях та відповідях

, опубліковано 01 червня 2021 о 09:36

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податок на нерухомість у запитаннях та відповідях» відбувся у Козівській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання платників відповідав начальник Козівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Кадубець.

 

Питання: Як оподатковується податком на нерухомість споруда сільськогосподарського товаровиробника, якщо його частка здається в оренду?

Володимир Кадубець: Відповідно до п. п. 266.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Тобто якщо частка будівлі (споруди) сільськогосподарського товаровиробника, віднесена до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» здається їх власником в оренду, лізинг, позичку, то така будівля (споруда) оподатковується податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на загальних підставах.

 

Питання: Як звірити з контролюючим органом нарахований податок на нерухомість, якщо платник не погоджується з розміром площі житлової нерухомості, яка стала об’єктом оподаткування?

Володимир Кадубець: Відповідно до статті 266 Податкового кодексу України платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;  розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

При виявленні розбіжностей між даними контролюючих органів та даними платника податків, платнику необхідно звернутись до контролюючого органу з оригіналами відповідних документів, зокрема документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Питання: Чи нарахує контролюючий орган податок на нерухомість за житлову нерухомість, яка непридатна для проживання?

Володимир Кадубець: Відповідно до п.п. «ґ» п. п. 266.2.2 Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, житлова нерухомість непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Таким чином, власник об’єкта житлової нерухомості може підтвердити, що житлова нерухомість непридатна для проживання на підставі рішення органу місцевого самоврядування про використання непридатного для проживання жилого будинку (жилого приміщення) в інших цілях або про знесення цього будинку.

 

Питання: За якою ставкою сплачує податок на нерухомість підприємець?

Володимир Кадубець: Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Цивільним кодексом України визначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи.

Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, у тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки ст. 266 Податкового кодексу не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

 

Питання: Як обчислюється податок на нерухомість якщо змінився власник протягом календарного року?

Володимир Кадубець При переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.