Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему «Зміна нових правил при застосуванні РРО»

, опубліковано 29 квітня 2020 о 09:56

Нещодавно в Бучацькій ДПІ Теребовлянського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області заступник начальника – начальник вiддiлу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Теребовлянського управлiння ГУ ДПС у Тернопільській області Оксана Чайківська  під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувалася із додзвонювачами щодо змін нових правил при застосуванні РРО.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Коли почне діяти механізм кешбеку і в чому полягає його суть?

Оксана Чайківська: Кешбек – це так би мовити механізм повернення коштів за придбаний товар без чеку, який спрямований на захист легального бізнесу.

Через карантинні введення, щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) з 1 серпня.2020, запровадження правил механізму кешбеку перенесено на 1 січня 2021 року.

Суть його полягає в тому, що на сайті ДПС можна перевірити фактичну реєстрацію фіскального чеку за придбаний товар на суму понад 850 грн. У випадку, якщо інформація про чек відсутня, ви як покупець  подаєте скаргу про недійсний фіскальний чек через електронний кабінет платника податків. При  цьому заявник для подання такої скарги має ідентифікувати себе через електронний кабінет. Якщо підтвердиться, що чек не був фіскалізований, тоді продавця штрафують, а покупець повертає вартість покупки та залишає собі товар. Важливо зазначити, що штраф застосовується податковими органами при підтвердженні допущеного порушення продавцем, тобто при встановленні відсутності або недостовірності такого розрахункового документа. В таких випадках податкова служба при проведенні перевірки оцінюватиме як достовірність доданих покупцем документів до скарги, так і правомірність дій продавця по відношенню до покупця. 

Питання: З якого часу підприємство може змінити звичайний РРО на програмний?

Оксана Чайківська: Законом України від 17.03.2020 №533-ІХ«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID — 19)» перенесено впровадження застосування програмних РРО як альтернативи класичним з 19 квітня 2020 року на 1 серпня 2020 року.

Питання: Скажіть, будь ласка, чи зобов’язані використовувати касові апарати підприємці – платники єдиного податку 1 групи, які торгують на ринку?

Оксана Чайківська: Платники єдиного податку – фізичні особи підприємці першої групи, які здійснюють діяльність з торгівлі на ринках, надання побутових послуг виключно населенню, а також фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, як сьогодні, так і надалі, мають право не застосовувати РРО.

Питання: З якого часу виникає обов’язковість використання РРО та/або програмного РРО для всіх платників єдиного податку другої-четвертої групи?

Оксана Чайківська: Запровадження обов’язкового використання РРО та/або програмного РРО для всіх платників єдиного податку другої-четвертої групи відтерміновано до 01 квітня 2021 року.

Також змінено такі терміни запровадження нових правил використання РРО. В періоді до  1 січня 2021 року РРО не застосовуються тільки фізичними особами –платниками єдиного податку другої-четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів та  реалізацію виробів медичного призначення.

А надання платних послуг у сфері охорони здоров’я можна без застосування РРО до 1 січня 2021 року в межах, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

А вже з 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку другої-четвертої груп сфер діяльності, пов’язаних з реалізацією ювелірних виробів та побутових виробів з дорогоцінних металів і каміння, медпрепаратів і ліків та платних послуг у сфері охорони здоров’я, складних побутових товарів, текстилю та автозапчастин, вживаних товарів (КВЕД 47.79), товарів чи послуг через мережу Інтернет та які займаються діяльністю ресторанів, кафе, туристичних агентств, готелів;

Питання: Що таке режим офлайн для програмних РРО?

Оксана Чайківська: Режим офлайн – це режим, що застосовується на період втрати зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу. Тобто на період відсутності такого зв'язку проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. При цьому, суб'єкт господарювання зможе використовувати такі фіскальні номери не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного РРО в режимі офлайн, встановлюється Міністерством фінансів України. Без зарезервованих фіскальних номерів із цього діапазону використовувати програмний РРО офлайн не можна. Контролюючий орган на запит покупця через Електронний кабінет щодо перевірки справжності та достовірності розрахункового документа, надає інформацію про суб'єкта господарювання, господарську одиницю та зарезервований фіскальний номер розрахункового документа. Протягом години після встановлення зв'язку програмного РРО із фіскальним сервером здійснюється передача копій, створених програмним РРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами, до фіскального сервера контролюючого органу. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи. Зазначені розрахункові документи мають зберігатися програмним РРО до моменту отримання від контролюючого органу підтвердження про доставку розрахункових документів.

Питання: Як саме карантинний закон змінив правила щодо застосування штрафних санкцій платникам податків за допущені порушення при використанні РРО?

Оксана Чайківська: Так, Законом України від 17.03.2020 №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID — 19)» відтерміновано до 1 січня 2021 року (що було до 01 жовтня 2020 року) застосування штрафних санкцій до платників податків, визначених у п.1 ст.17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями,  у зменшених розмірах, зокрема:

- 10% вартості товару, проданого з порушеннями – за порушення, вчинене вперше;

- 50% вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення.